Interpretacja indywidualna z dnia 05.01.2017, sygn. 1462-IPPP2.4512.771.2016.2.RR, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. 1462-IPPP2.4512.771.2016.2.RR
w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupowanych produktów żywnościowych
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko Strony przedstawione we wniosku z dnia 27 czerwca 2016 r. (data wpływu 7 października 2016 r.), uzupełnionym pismem z dnia 28 listopada 2016 r. (data wpływu 8 grudnia 2016 r.) w odpowiedzi na wezwanie tutejszego Organu z dnia 18 listopada 2016 r. nr 1462-IPPP2.4512.771.2016.1.RR (skutecznie doręczone w dniu 26 listopada 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupowanych produktów żywnościowych jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 7 października 2016 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie prawa do odliczenia podatku naliczonego od zakupowanych produktów żywnościowych. Złożony wniosek został uzupełniony pismem z dnia 28 listopada 2016 r. (data wpływu 8 grudnia 2016 r.) w odpowiedzi na wezwanie tutejszego Organu z dnia 18 listopada 2016 r. nr 1462-IPPP2.4512.771.2016.1.RR (skutecznie doręczone w dniu 26 listopada 2016 r.).
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
G. S.K.A. prowadzi działalność polegającą na świadczeniu usług prawnych. W tym celu zatrudnia kilkanaście osób. Zgodnie z § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy na pracodawcy nie ciąży ustawowy obowiązek zapewniania pracownikom posiłków profilaktycznych. Niemniej jednak Spółka zamierza - w ramach realizacji propracowniczej polityki - udostępniać swoim pracownikom produkty spożywcze niezbędne do przygotowania posiłków oraz napoje bezalkoholowe, argumentując to tym, że wydatki te będą miały pośredni wpływ na uzyskiwanie przez Spółkę przychodów z prowadzonej działalności gospodarczej.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty