06.12.2017 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 06.12.2017, sygn. 0115-KDIT2-3.4010.271.2017.1.JS, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDIT2-3.4010.271.2017.1.JS

Czy wnioskodawca będzie mógł zaliczyć do kosztów uzyskania przychodu wydatki na zakup posiłków dla Prezesa Zarządu, będącego jednocześnie wspólnikiem Spółki, dostarczanych przez firmę cateringową do jej siedziby na regularnie organizowane spotkania z kontrahentami w celu koordynacji pracy nad projektami Wnioskodawcy?

Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2017 r., poz. 201, z późn. zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 3 października 2017 r. (data wpływu 11 października 2017 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu wydatków na zakup posiłków dla Prezesa Zarządu jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 października 2017 r. wpłynął do tutejszego organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodu wydatków na zakup posiłków dla Prezesa Zarządu.

We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi działalność m.in. związaną z oprogramowaniem oraz doradztwem w zakresie informatyki tworząc strony internetowe, internetowe kampanie reklamowe, aplikacje internetowe i mobilne. W tym zakresie współpracuje z innymi podmiotami będącymi zleceniobiorcami Wnioskodawcy, zlecając im wykonywanie poszczególnych modułów oprogramowania, stanowiących elementy projektów Wnioskodawcy. W celu koordynacji prac nad projektami Wnioskodawca - Prezes Zarządu Spółki i jej pracownicy regularnie spotykają się ze zleceniobiorcami w siedzibie Wnioskodawcy kilka razy w tygodniu, gdzie współpracują na bieżąco nad zleconymi projektami. Spotkania te mają charakter roboczy, organizacyjny i koordynacyjny. Ponieważ spotkania trwają zazwyczaj od godzin porannych do popołudniowych Wnioskodawca w celu poprawy efektywności organizowanych spotkań i zwiększenia wydajności pracy zamierza zamawiać ciepłe posiłki w firmie cateringowej z dowozem do siedziby Wnioskodawcy, z których oprócz pracowników Wnioskodawcy korzystaliby jego kontrahenci obecni na spotkaniach oraz Prezes Zarządu. Dzięki zapewnieniu posiłków uczestnikom spotkań w siedzibie Wnioskodawcy efektywność pracy nad projektami podniosłaby się, nie byłoby konieczne organizowanie przerw na lunch w trakcie spotkań, zlecenia mogłyby być wykonywane skuteczniej i w krótszym okresie czasu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne