Interpretacja indywidualna z dnia 27.07.2016, sygn. IPPP2/4512-371/16-4/AO, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP2/4512-371/16-4/AO
brak opodatkowania obniżoną stawką podatku VAT w wysokości 5% sprzedawanych gotowych posiłków
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy - przedstawione we wniosku z 11 maja 2016 r. (data wpływu 16 maja 2016 r.) uzupełnionym pismem z 14 lipca 2016 r. (data wpływu 18 lipca 2016 r.) na wezwanie Organu z 8 lipca 2016 r. znak sprawy IPPP2/4512-371/16-2/AO (skutecznie doręczone 11 lipca 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania obniżoną stawką podatku VAT w wysokości 5% sprzedawanych gotowych posiłków - jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 16 maja 2016 r. wpłynął do Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie opodatkowania obniżoną stawką podatku VAT w wysokości 5% sprzedawanych gotowych posiłków. Niniejszy wniosek uzupełniony został uzupełnionym pismem z 14 lipca 2016 r. (data wpływu 18 lipca 2016 r.) na wezwanie Organu z 8 lipca 2016 r. znak sprawy IPPP2/4512-371/16-2/AO (data doręczenia 11 lipca 2016 r.).
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:
Wnioskodawca jako spółka jawna prowadzi pozarolniczą działalność gospodarczą pod firmą: A zajmującą się, między innymi, prowadzeniem restauracji pizzerii. W restauracji przygotowywane są i serwowane klientom dania (pizza, sałatki, roladki, tortille, desery, itp.). Te same dania można zamówić na wynos - klient zamawia danie osobiście/telefonicznie/przez internet, a następnie osobiście odbiera danie przygotowane do spożycia, odpowiednio zapakowane i spożywa je poza restauracją.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty