Interpretacja indywidualna z dnia 06.10.2016, sygn. ILPP2-3/4512-1-5/16-3/KS, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2-3/4512-1-5/16-3/KS
Podatek od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku VAT usług polegających na udzielaniu porad w zakresie dietetyki.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Rozwoju i Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia brak daty (data wpływu 7 lipca 2016 r.), uzupełnionym pismem z dnia 20 września 2016 r. (data wpływu 23 września 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zwolnienia od podatku VAT usług polegających na udzielaniu porad w zakresie dietetyki jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 7 lipca 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług m.in. w zakresie zwolnienia od podatku VAT usług polegających na udzielaniu porad w zakresie dietetyki. Wniosek uzupełniono w dniu 23 września 2016 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe.
Wnioskodawca obecnie prowadzi działalność gospodarczą z zakresu zabiegów kosmetycznych (PKD 96.02.Z). W przyszłości chciałby rozszerzyć swoje usługi o porady dietetyka z kodem PKD 86.90.E. Przewidywany termin rozszerzenia usług, tj. od 1 września 2016 r. W tym celu uzupełnił wykształcenie. Przez okres kilku lat uczęszczał do następujących szkół:
- A Technik Opiekun Medyczny.
- B Licencjat KOSMETOLOGIA.
- C Magister KOSMETOLOG.
- D Niestacjonarne Podyplomowe Studium Dietetyki i Poradnictwa Żywieniowego. Główne zagadnienia w programie kształcenia to żywienie człowieka chorego i zdrowego, poradnictwo żywieniowe, wartość odżywcza żywności, ocena żywienia oraz podstawy biochemii żywienia.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty