22.06.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 22.06.2016, sygn. ILPP3/4512-1-107/16-4/JO, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP3/4512-1-107/16-4/JO

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży soków owocowych, smoothies, koktajli owocowych, gofrów, rurek z bitą śmietaną, deserów lodowych, ciast gotowych, koktajli extra oraz kawy.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613, z późn. zm.) oraz § 6 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 8 kwietnia 2016 r. (data wpływu 12 kwietnia 2016 r.), uzupełnionym pismem z dnia 14 czerwca 2016 r. (data wpływu 15 czerwca 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży soków owocowych, smoothies, koktajli owocowych, gofrów, rurek z bitą śmietaną, deserów lodowych, ciast gotowych, koktajli extra oraz kawy jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12 kwietnia 2016 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży soków owocowych, smoothies, koktajli owocowych, gofrów, rurek z bitą śmietaną, deserów lodowych, ciast gotowych, koktajli extra oraz kawy.

Wniosek uzupełniono pismem z dnia 14 czerwca 2016 r. o doprecyzowanie opisu sprawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą w zakresie gastronomii. Zainteresowany posiada 8 punktów sprzedaży, tzn. są to wyspy w galeriach handlowych. 6 punktów jest wyposażonych w bar i miejsca siedzące, służące klientom do oczekiwania na zamówienie, oraz do konsumpcji, nie występuje obsługa kelnerska, jedynie gorące napoje (kawa, herbata) są podawane przez baristę do stolika, w naczyniach wielokrotnego użytku. 2 punkty nie posiadają miejsc siedzących, cały asortyment podawany jest przy barze w naczyniach jednorazowych. Wszystkie punkty nie stanowią restauracji, gdyż nie posiadają pełnej infrastruktury towarzyszącej, tzn. szatni, toalet czy pełnej obsługi kelnerskiej. Informacja o produktach znajduje się na tablicy na ścianie.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne