13.05.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 13.05.2016, sygn. ILPP2/4512-1-276/16-2/MJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-276/16-2/MJ

Stawka podatku dla dostawy gotowych posilkow i dan wydawanych klientom na wynos oraz dostarczanych do konkretnego miejsca.

Na podstawie art. 14b ? 1 i ? 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z pozn. zm.) oraz ? 6 pkt 4 rozporzadzenia Ministra Finansow z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upowaznienia do wydawania interpretacji przepisow prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu dzialajacy w imieniu Ministra Finansow stwierdza, ze stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z 27 kwietnia 2016 r. (data wplywu 2 maja 2016 r.) o wydanie interpretacji przepisow prawa podatkowego dotyczacej podatku od towarow i uslug w zakresie stawki podatku dla dostawy gotowych posilkow i dan wydawanych klientom na wynos oraz dostarczanych do konkretnego miejsca - jest prawidlowe.

UZASADNIENIE

W dniu 2 maja 2016 r. zostal zlozony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczacej podatku od towarow i uslug w zakresie stawki podatku dla dostawy gotowych posilkow i dan wydawanych klientom raz dostarczanych do konkretnego miejsca.

We wniosku przedstawiono nastepujacy stan faktyczny.

Spolka prowadzi dzialalnosc gastronomiczna w restauracji. W lokalu klienci maja mozliwosc wyboru pomiedzy spozyciem posilku na miejscu lub zakupem na wynos. Zamowienia na wynos moga byc skladane bezposrednio w restauracji badz telefonicznie. Co do zasady wszystkie dania znajdujace sie w restauracyjnym menu mozna spozyc na miejscu, badz zakupic na wynos. Klient wybierajacy spozycie posilku na miejscu otrzymuje nastepujace swiadczenia:

  1. mozliwosc skorzystania z infrastruktury zapewnianej przez Spolke, tj. klimatyzowanego lokalu, krzesel, stolikow oraz naczyn, na ktorych podawane sa posilki,
  2. mozliwosc spozycia posilku w komfortowej atmosferze dzieki odpowiedniemu wystrojowi restauracji i muzyce,
  3. mozliwosc skorzystania z obslugi kelnera, ktory doradzi i pomoze w wyborze dan z oferty restauracji i po podjeciu decyzji przez klienta przyjmie zamowienie,
ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne