Interpretacja indywidualna z dnia 23.06.2016, sygn. ITPP1/4512-250/16/IK, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-250/16/IK
Dostawa gotowych dań i posiłków oraz napojów.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 5 kwietnia 2016 r. (data wpływu 12 kwietnia 2016 r.), uzupełnionym w dniu 21 czerwca 2016 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie:
- stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków i dań sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1 oraz napojów niegazowanych sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 11.07.19.0 jest prawidłowe,
- stawki podatku przy sprzedaży napojów gazowanych jest nieprawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 12 kwietnia 2016 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 21 czerwca 2016 r., o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów w zakresie stawki podatku przy sprzedaży gotowych dań i napojów.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
W ramach prowadzonej działalności gospodarczej, Spółka dokonuje sprzedaży gotowych do spożycia posiłków, takich jak dania rybne, dania mięsne, dodatki warzywne i skrobiowe, zupy, sałatki i surówki, dania warzywne, kanapki, tortille, sałatki, desery, ciastka, napoje, etc. które mieszczą się w grupowaniu: gotowe posiłki i dania (PKWiU 10.85.1) oraz napojów są to napoje zarówno gazowane, jak i napoje, które mieszczą się w grupowaniu pozostałe napoje bezalkoholowe (PKWiU 11.07.19.0.).
Sprzedaż odbywa się poprzez sieć lokali zlokalizowanych w specjalnych strefach gastronomicznych galerii handlowych (food court). Sposób sprzedaży poszczególnych towarów uzależniony jest od ich rodzaju. W przypadku dań rybnych i mięsnych, klient samodzielnie komponuje posiłek z produktów znajdujących się w ofercie Wnioskodawcy. Następnie, klient może uzupełnić posiłek o określone dodatki (np. frytki, ziemniaki, surówkę). Po skomponowaniu posiłku klient dokonuje zapłaty w kasie.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty