10.06.2016 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 10.06.2016, sygn. ITPP1/4512-248/16/RH, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/4512-248/16/RH

Stawka podatku przy sprzedaży kanapek, wrapów, sałatek i ciastek sklasyfikowanych w grupowaniu PKWiU 10.85.1.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 ze zm.) oraz § 6 pkt 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 6 kwietnia 2016 r. (data wpływu 12 kwietnia 2016 r.), uzupełnionym w dniu 7 czerwca 2016 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży opisanych we wniosku gotowych posiłków jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 12 kwietnia 2016 r. złożono ww. wniosek, uzupełniony w dniu 7 czerwca 2016 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla sprzedaży opisanych we wniosku gotowych posiłków.

W złożonym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Spółka prowadzi działalność gospodarczą od 2011 r. Jest czynnym podatnikiem VAT. Przedmiotem działalności jest sprzedaż gotowych do spożycia posiłków takich jak kanapki, wrapy, świeże sałatki oraz ciastka typu herbatnik. Sprzedawane gotowe do spożycia posiłki nie zawierają alkoholu.

Kanapki, wrapy, sałatki oraz ciastka są przygotowywane w lokalach wynajmowanych przez Wnioskodawcę z przygotowanych uprzednio składników gotowych do spożycia.

Na miejscu w lokalu mrożony chleb, wrapy oraz ciastka są rozmrażane i wypiekane. Rozmrażane są także gotowe produkty mięsne. Niektóre warzywa (np. pomidory, ogórki) są krojone inne wyjmowane jedynie z opakowań. Następnie produkty są umieszczane w ladach w specjalnych pojemnikach, a chleb i ciastka są wyłożone na półkach. Klient ma możliwość wyboru kanapki, wrapa, sałatki lub ciastka z menu bądź zamówić kanapkę z większą lub mniejszą ilością składników przewidzianych w standardowym menu, gdyż kanapki, wrapy i sałatki są przygotowywane przy ladach w obecności klienta. Posiłek zawsze jest jednak skomponowany wyłącznie z produktów dostępnych na miejscu przygotowanych zgodnie ze standardowym menu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne