Interpretacja indywidualna z dnia 04.12.2015, sygn. IPPB5/4510-1023/15-3/BC, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPB5/4510-1023/15-3/BC
Czy w przedstawionych stanach, określonych w pkt. I niniejszego wniosku, wydatki ponoszone na zakup artykułów spożywczych, owoców, usług cateringowych i gastronomicznych stanowią i będą w przyszłości stanowić koszty uzyskania przychodów Spółki zgodnie z treścią art. 15 ust. 1 updop?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 4 pkt 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko - przedstawione we wniosku z dnia 29 października 2015 r. (data wpływu 6 listopada 2015 r.) uzupełnione pismem z dnia 23 listopada 2015 r. (data wpływu 27 listopada 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych na zakup artykułów spożywczych, owoców, usług cateringowych i gastronomicznych jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 6 listopada 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków ponoszonych na zakup artykułów spożywczych, owoców, usług cateringowych i gastronomicznych opisanych we wniosku w stanie faktycznym /zdarzeniu przyszłym.
We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.
Spółka prowadzi działalność gospodarczą w zakresie dystrybucji produktów leczniczych dostępnych bez recepty, suplementów diety, środków spożywczych oraz wyrobów medycznych. W związku z prowadzoną działalnością Spółka zatrudnia pracowników. W celu rozwijania swojej działalności i poprawiania finansowych wyników Spółka organizuje spotkania z udziałem pracowników. Spotkania te mogą mieć charakter wewnętrzny (odbywają się w siedzibie Spółki) lub zewnętrzny (odbywają się poza siedzibą Spółki), np. spotkania poszczególnych działów, szkolenia, konferencje, a także spotkania z kontrahentami odbywające się zarówno w siedzibie Spółki jak i poza nią. Dodatkowo, w celu pozyskania nowych pracowników Spółka przeprowadza spotkania rekrutacyjne, a dla nowo zatrudnionych pracowników spotkania wprowadzające w funkcjonowanie i strukturę Spółki. Ponadto, celem wypełniania norm wynikających z przepisów prawa pracy oraz poprawy warunków i atmosfery pracy Spółka nabywa artykuły spożywcze (w tym m.in. napoje i owoce) udostępniane pracownikom m.in. w ogólnodostępnej kuchni.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty