24.11.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 24.11.2015, sygn. IPPP3/4512-734/15-4/ISZ, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP3/4512-734/15-4/ISZ

W zakresie określenia stawki podatku dla sprzedawanych produktów gastronomicznych.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613 z późn. zm.) oraz § 6 pkt 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 kwietnia 2015 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z 2015 r., poz. 643) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy, przedstawione we wniosku z dnia 31 sierpnia 2015 r. (data wpływu 1 września 2015 r.), uzupełnionym w dniu 15 października 2015 r. (data wpływu 16 października 2015 r.) na wezwanie tut. Organu z dnia 24 września 2015 r. (skutecznie doręczone w dniu 14 października 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie określenia stawki podatku dla sprzedawanych produktów gastronomicznych - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 września 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie sprzedawanych produktów gastronomicznych.

Wniosek uzupełniony został w dniu 15 października 2015 r. (data wpływu 16 października 2015 r.) na wezwanie Organu z dnia 24 września 2015 r.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny:

Wnioskodawca jest podmiotem prowadzącym działalność gospodarczą na terytorium Polski. Wnioskodawca prowadzi na terenie kraju punkt sprzedaży funkcjonujący pod marką S.. Wnioskodawca oferuje swoim klientom sprzedaż żywności oraz napojów zarówno w stanie przetworzonym, jak i nieprzetworzonym. Oznacza to, że klienci punktu sprzedaży mogą w nich nabywać zarówno gotowe posiłki, jak i pojedyncze produkty.

W ramach oferty Wnioskodawcy można zakupić między innymi następujące produkty: żywność w stanie przetworzonym (np. kanapki, wrapy, sałatki, desery, chipsy itp.), napoje (np. soki, woda mineralna, coca-cola, herbata, kawa itp.) czy żywność w stanie nieprzetworzonym (np. jabłka).

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne