21.08.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 21.08.2015, sygn. IPPP1/4512-538/15-2/KC, Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie, sygn. IPPP1/4512-538/15-2/KC

w zakresie stawki podatku dla produktów mieszczących się w grupowaniach wskazanych w poz. 23 i poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Z 2015 r. poz. 613) oraz § 7 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. z Nr 112 poz. 770 z póżn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Warszawie działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 28 maja 2015 r. (data wpływu 1 czerwca 2015 r.), o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów mieszczących się w grupowaniach wskazanych w poz. 23 i poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 czerwca 2015 r. wpłynął ww. wniosek o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla produktów mieszczących się w grupowaniach wskazanych w poz. 23 i poz. 28 załącznika nr 10 do ustawy.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe:

Spółka jest właścicielem kilku obiektów typu bistro, gdzie zamówienie ciepłych produktów przez klientów odbywa się przy tzw. ladzie. Produkty sprzedawane przez Spółkę są przygotowywane i serwowane z przeznaczeniem do konsumpcji zarówno na miejscu, jak i na wynos. Przy sprzedaży produktów w lokalu z przeznaczeniem ich spożycia na miejscu, klienci mają, co do zasady, do swojej dyspozycji stoliki, krzesła i tace, umożliwiające spożywanie napojów/dań w wygodnych warunkach, przy czym Spółka nie zapewnia obsługi kelnerskiej.

Podsumowując, klient Spółki ma możliwość nabycia jedynie gotowego posiłku, który co do zasady przygotowywany jest przez Spółkę na miejscu z gotowych produktów lub też z półproduktów nabywanych przez Spółkę. Istotą transakcji pozostaje nabycie gotowego posiłku, który jest konsumowany przez klienta w dowolnie wybranym przez niego miejscu. Na życzenie kupujących, pracownicy lokalu Spółki wydają produkty na wynos. W takiej sytuacji, klienci Spółki mają możliwość zapakować produkty w specjalne opakowania, a następnie spożyć je poza lokalem Spółki.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne