20.05.2015 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 20.05.2015, sygn. ILPP2/4512-1-137/15-2/JK, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/4512-1-137/15-2/JK

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku oraz sposobu dokumentowania sprzedaży na fakturze.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2015 r., poz. 613) oraz § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770, z późn. zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 19 lutego 2015 r. (data wpływu 20 lutego 2015 r.) o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku oraz sposobu dokumentowania sprzedaży na fakturze jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 20 lutego 2015 r. został złożony ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku oraz sposobu dokumentowania sprzedaży na fakturze.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny i zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca prowadzi sprzedaż wielofunkcyjnego urządzenia kuchennego o nazwie handlowej A. A umożliwia przygotowanie wielu posiłków za pomocą tego jednego urządzenia posiada bowiem wiele funkcji, m.in. funkcję ważenia, mieszania składników, ubijania, rozdrabniania, mielenia, miksowania, rozpuszczania, podgrzewania do określonej temperatury i jej utrzymania oraz gotowania.

Spółka oprócz samego urządzenia prowadzi również sprzedaż książek kucharskich w tradycyjnej, papierowej formie. Książki kucharskie sprzedawane przez Spółkę zawierają przepisy na potrawy, które można przyrządzić za pomocą A. Każdy przepis w tradycyjnej książce kucharskiej zawiera co najmniej listę składników niezbędnych do przygotowania danej potrawy, czas jej przygotowania oraz ustawienia, jakie winny być wprowadzone do A, by móc przygotować daną potrawę (krok po kroku). Książki kucharskie mają nadany numer ISBN.

Spółka w swojej ofercie posiada również specjalne urządzenie, mające charakter przenośnej pamięci zewnętrznej (dalej: B), na której zapisane są przepisy kulinarne na potrawy, które mogą być przygotowane za pomocą A. B zawiera te same przepisy na potrawy oraz odpowiednie dla danej potrawy ustawienia A, które znajdują się w tradycyjnej książce kucharskiej, której sprzedaż Spółka prowadzi. Po podłączeniu B do A na wyświetlaczu (wbudowanym ekranie) A pojawia się menu pozwalające użytkownikowi wybrać interesujący go przepis. Po wybraniu przepisu A wyświetla na ekranie listę składników potrzebnych do przygotowania danej potrawy oraz optymalne ustawienia A, jakie powinny zostać zastosowane do przygotowania wybranej potrawy. B zawiera zatem faktycznie te same informacje, co książka kucharska sprzedawana przez Spółkę w tradycyjnej formie. Zatem dzięki podłączeniu B do A informacje te są wyświetlane na ekranie A i zasadniczo książka kucharska w formie papierowej nie jest niezbędna. Dzięki B użytkownik również wie jak, krok po kroku, przygotować potrawę za pomocą A. Nie jest jednak tak, że urządzenia te wykonują czynności za użytkownika. Aby móc przygotować potrawę niezbędne jest uczestnictwo użytkownika: musi on dodać składniki oraz uruchomić A poprzez wprowadzenie i zatwierdzenie odpowiednich ustawień własnych lub tych proponowanych za pomocą B i wyświetlanych na ekranie (i zbieżnych z tymi proponowanymi w książce kucharskiej). A po zakończeniu określonego etapu przygotowania potrawy informuje o tym użytkownika (sygnał dźwiękowy), a przejście do kolejnego etapu przygotowania potrawy wymaga ponownej aktywności użytkownika: dodania kolejnego produktu i/lub uruchomienia kolejnego procesu przetwarzania produktów. Przygotowanie każdej potrawy wymaga ingerencji użytkownika.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne