29.10.2014 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 29.10.2014, sygn. ITPP1/443-934/14/BS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-934/14/BS

podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r. poz. 749 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112 poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy działający w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 4 sierpnia 2014 r. (data wpływu 8 sierpnia 2014 r.), uzupełnionym w dniu 28 października 2014 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego, dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży gotowych posiłków jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 8 sierpnia 2014 r. został złożony wniosek, uzupełniony w dniu 28 października 2014 r. o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy sprzedaży posiłków.

We wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny oraz zdarzenie przyszłe.

Wnioskodawca świadczy usługi gastronomiczne (prowadzi bar z obiadami domowymi). Ponadto w ramach prowadzonej działalności gospodarczej dokonuje m.in. sprzedaży posiłków kuchni domowej wraz z dowozem zamówionego dania pod wskazany przez klienta adres. We wspomnianym przypadku klient składa zamówienie telefonicznie bądź drogą mailową na wybrane posiłki z oferty znajdującej się na stronie internetowej Wnioskodawcy lub w ulotce. Następnie pracownicy, po przygotowaniu zamówionego posiłku, dostarczają go w firmowym jednorazowym opakowaniu na adres wskazany przez klienta. Wnioskodawca nie sprzedaje napojów o zawartości alkoholowej. Możliwe są zamówienia na pojedyncze dania, w większości jednak przypadków są to zamówienia na większą ilość (w przypadku zestawów grupowych minimalna ilość to 50 posiłków jednorazowo). Pracownicy Wnioskodawcy nie świadczą żadnych dodatkowych usług związanych z tą dostawą takich jak np.: przygotowanie menu na specjalną okazję, rozłożenie dostarczonych posiłków, posprzątanie po posiłku, itp. Tak jak wspomniano posiłki są wybierane przez klienta z określonego menu, które jest dostępne na stronie internetowej i w ulotce, a pracownicy Wnioskodawcy dostarczają go na adres wskazany przez klienta, bez świadczenia żadnych dodatkowych usług. Do tej pory na wspomniane czynności stosowana była stawka 8 % (jako świadczenie usług gastronomicznych. W związku jednak z orzecznictwem sądowym podatnik nabrał wątpliwości, czy nie powinien jednak stosować stawki 5 % jako dostawa gotowych posiłków i dań.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne