Interpretacja indywidualna z dnia 07.02.2012, sygn. IPTPP3/443A-40/11-4/BJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP3/443A-40/11-4/BJ
W przypadku sprzedaży gęstwy drożdżowej przez Wnioskodawcę nie powstanie obowiązek podatkowy w podatku akcyzowym oraz nie wystąpi obowiązek stosowania procedury zawieszenia poboru akcyzy.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki przedstawione we wniosku z dnia 21 października 2011 r. (data wpływu 24.10.2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 23 stycznia 2012 r. (data wpływu: 26.01.2012 r. ) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie braku obowiązku podatkowego w podatku akcyzowym w przypadku sprzedaży gęstwy drożdżowej zawierającej alkohol etylowy oraz braku obowiązku stosowania procedury zawieszenia poboru akcyzy jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 24 października 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku akcyzowego w zakresie obowiązku podatkowego w podatku akcyzowym w przypadku sprzedaży oraz usługi utylizacji gęstwy drożdżowej zawierającej alkohol etylowy oraz obowiązku stosowania procedury zawieszenia poboru akcyzy. W odpowiedzi na wezwanie z dnia 11 stycznia 2012 r. IPTPP3/443A-40/11-2/BJ, w dniu 26 stycznia 2012 r. złożono uzupełnienie ww. wniosku pismem z dnia 23 stycznia 2012 r.
W przedmiotowym wniosku zostało przedstawione następujące zdarzenie przyszłe.
Przedmiotem działalności Wnioskodawcy jest m.in. produkcja piwa w zakładzie browarniczym (w składzie podatkowym). W trakcie procesu produkcyjnego dochodzi do powstania gęstwy drożdżowej - roztworu o gęstej konsystencji, poprzez odciągnięcie z tanków fermentacyjnych drożdży piwowarskich, które nie nadają się do użycia w dalszym procesie fermentacyjnym ze względu na normy stosowane w piwowarstwie. Gęstwa zawiera, według danych zaczerpniętych z piśmiennictwa zasadniczo 6-9 % alkoholu alkoholowego - obecnie brak jest metody analitycznej pozwalającej na precyzyjne określenie w gęstwie zawartości alkoholu. Wnioskodawca dokonuje utylizacji gęstwy drożdżowej jako odpadu browarnianego zgodnie z przepisami ustawy z dnia 27 kwietnia2001 r. o odpadach (Dz. U. z 2010 r. Nr 185, poz.1243 t.j.).
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty