11.10.2012 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 11.10.2012, sygn. ITPP1/443-834/12/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-834/12/TS

Stawka podatku dla napojów, w skład których wchodzi kawa.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2012 r., poz. 749) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 9 lipca 2012 r. (data wpływu 11 lipca 2012 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku obowiązującej dla sprzedaży napojów, w skład których wchodzi kawa jest nieprawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 lipca 2012 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku obowiązującej dla sprzedaży oferowanych napojów.

W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.

Prowadzi Pan działalność gospodarczą, polegającą m.in. na sprzedaży w ramach usługi gastronomicznej na miejscu i na wynos (na stacji paliw i w barze) produktów spożywczych, np. kawy przyrządzanej na różne sposoby oraz innych napojów podawanych na gorąco, których podstawowym składnikiem jest mleko. Do produktów takich należy np. Latte oraz Cappuccino, potocznie określane jako kawa latte czy kawa cappuccino. Firma sprzedaje powyższe produkty opodatkowane stawką VAT 23%. Od 1 stycznia 2011 r. zgodnie z PKWiU z 2008 r. wszystkie napoje objęte są grupowaniem 11.07.19.0 pozostałe napoje bezalkoholowe. Wymienione wyżej produkty według klasyfikacji PKWiU (11.07.19.0 napoje bezalkoholowe) stanowią gorące napoje mleczne o smaku kawowym i przy ich sprzedaży w ramach usługi gastronomicznej zgodnie z załącznikiem nr 3 do ustawy o VAT (poz. 52) może być zastosowana preferencyjna stawka podatku VAT wynosząca 8%, a w ramach sprzedaży na wynos zgodnie z załącznikiem nr 10 do ustawy o VAT (poz. 31) stawka podatku 5%. Podstawowym składnikiem ww. produktów jest mleko i specjalnie przyrządzana piana mleczna. Tradycyjna receptura napojów kawowych przedstawia się następująco: Cappuccino (filiżanka 160-200 ml): espresso (30 ml), spienione mleko uzupełnienie filiżanki (130-170 ml); Latte (naczynie 250-350 ml): espresso doppio (60 ml), spienione mleko uzupełnienie filiżanki (190- 290 ml).

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne