01.12.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 01.12.2011, sygn. IBPP2/443-999/11/UH, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPP2/443-999/11/UH

Sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla własnych uczniów, nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t.j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, działając w imieniu Ministra Finansów, stwierdza, że stanowisko Wnioskodawcy przedstawione we wniosku z dnia 26 sierpnia 2011 r. (data wpływu 1 września 2011 r.), uzupełnionym pismem z dnia 22 września 2011 r. (data wpływu 23 września 2011 r.), oraz pismem z dnia 22 listopada 2011 r. (data wpływu 22 listopada 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie ustalenia czy sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla własnych uczniów, nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi jest zwolniona z opodatkowania podatkiem VAT - jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 1 września 2011 r. został złożony ww. wniosek uzupełniony pismem z dnia 22 września 2011 r. (data wpływu 23 września 2011 r.) oraz pismem z dnia 22 listopada 2011 r. (data wpływu 22 listopada 2011 r.), o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług m.in. w zakresie ustalenia czy sprzedaż posiłków w stołówce szkolnej dla własnych uczniów, nauczycieli oraz pracowników administracji i obsługi jest zwolniona z opodatkowania podatkiem VAT.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący zaistniały stan faktyczny:

Zespół Szkół jest jednostką budżetową. Organem prowadzącym szkołę jest Starostwo Powiatowe. Od 1993 roku placówka jest zarejestrowanym podatnikiem podatku VAT. Szkoła realizuje cele i zadania wynikające z przepisów prawa w myśl art. 67a ust. 1 ustawy z dnia 7 września 1991 r. o Systemie Oświaty. Szkoła posiada stołówkę prowadzoną przez personel szkoły. Wnioskodawca wydaje posiłki (na miejscu) dla młodzieży uczącej się w jego szkole i pracowników (tj. nauczycieli i pracowników administracji i obsługi) tej szkoły sklasyfikowane w PKWiU 80 "Usługi w zakresie edukacji". Koszt posiłku ustala Dyrektor Szkoły w porozumieniu z organem prowadzącym. W cenę kosztu posiłku dla młodzieży wlicza się koszt wsadu do kotła, natomiast koszt produkcji i obsługi pokrywa budżet. Koszt posiłku dla pracowników to koszt "wsadu do kotła" plus 25% narzut czyli koszt /energii, wody itp./ a koszty produkcji i obsługi pokrywa budżet. Odpłatność za posiłki pobierana jest w kasie szkoły na podstawie dowodu KP i odprowadzana do Starostwa jako dochód.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne