08.09.2011 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 08.09.2011, sygn. IPTPP2/443-232/11-4/JN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-232/11-4/JN

Zastosowanie stawki podatku VAT przy sprzedaży pieczywa świeżego i wyrobów ciastkarskich.

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 5a rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, przedstawione we wniosku z dnia 6 czerwca 2011 r. (data wpływu 9 czerwca 2011 r.) uzupełnionym pismem z dnia 25 sierpnia 2011 r. (data wpływu 31 sierpnia 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki VAT przy sprzedaży pieczywa świeżego i wyrobów ciastkarskich jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 9 czerwca 2011 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie zastosowania stawki VAT przy sprzedaży pieczywa świeżego i wyrobów ciastkarskich.

Pismem z dnia 25 sierpnia 2011 r. przedmiotowy wniosek został uzupełniony o doprecyzowanie zaistniałego stanu faktycznego.

W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.

Wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą polegającą na sprzedaży detalicznej artykułów spożywczych oraz chemii gospodarczej poprzez sieć placówek handlowych na terenie całego kraju. Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu klientów, Spółka rozpoczęła w swoich supermarketach sprzedaż niektórych asortymentów pieczywa oraz ciastek z półproduktów mrożonych dostarczanych przez wytwórców tego rodzaju pieczywa na podstawie umów handlowych. W praktyce Wnioskodawca kupuje od dostawcy pieczywo mrożone o przedłużonym terminie do spożycia powyżej 14 dni (PKWiU 10.71.11.0) oraz wyroby ciastkarskie zamrożone (PKWiU 10.72.19.0) oraz (10.71.12.10). Jednakże w wyniku zastosowanych procesów technologicznych rozmrażanie i pieczenie w piecu powstaje pieczywo świeże, gotowe od razu do spożycia. Piec jest własnością dostawcy pieczywa udostępniany Spółce do celów odpieku, zaś cena tego udostępnienia jest wliczona w cenę produktów mrożonych dostarczanych przez dostawcę.

Dostawca pieczywa w związku z otrzymana klasyfikacją z GUS dotyczącej ww. wyrobów, sprzedaje Wnioskodawcy niektóre produkty mrożone (np. rogaliki, ciastka, pączki) z 23% stawką podatku VAT.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne