Interpretacja indywidualna z dnia 25.11.2011, sygn. ITPP1/443-1232/11/TS, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPP1/443-1232/11/TS
Opodatkowanie sprzedaży gotowych posiłków z przyczepy gastronomicznej.
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 4 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.), Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko przedstawione we wniosku z dnia 16 sierpnia 2011 r. (data wpływu 1 września 2011 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków z przyczepy gastronomicznej jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 1 września 2011 r. został złożony wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku właściwej przy sprzedaży gotowych posiłków z przyczepy gastronomicznej
W przedmiotowym wniosku przedstawiono następujący stan faktyczny.
Prowadzi Pan sezonową działalność gospodarczą (połowa czerwca, lipiec, sierpień), polegającą na sprzedaży gotowych posiłków typu: frytki, kiełbaski, hot-dogi, kebaby z przyczepy kempingowej (gastronomicznej). Posiłki przygotowywane są z gotowych półproduktów, a w przyczepie podlegają jedynie obróbce termicznej. W większości przypadków ww. posiłki sprzedawane są na wynos. Wskazał Pan, iż dodatkowo, obok przyczepy, umieścił 2 ławki i kilka stolików (wolnostojące na powietrzu) na wypadek, gdyby klient przy konsumpcji zechciał usiąść. Stoliki nie stanowią lokalu (otwarta przestrzeń na dworze), nie ma też przy nich żadnej dodatkowej obsługi w tym kelnerskiej. Jedyną osobą obsługującą jest sprzedawca w przyczepie, który dokonuje obróbki termicznej posiłków, potem je sprzedaje. Wyjaśnił Pan również, iż do dnia 31 grudnia 2010 r. nie było problemu z kwalifikowaniem tego typu sprzedaży. W 2010 r. stosował Pan do niej stawkę VAT 7%. Z chwilą wejścia w życie z dniem 1 stycznia 2011 r. nowej ustawy o VAT wraz z załącznikiem nr 10, poz. 28 sprzedaż gotowych posiłków i dań, z wyłączeniem produktów o zawartości alkoholu powyżej 1,2% (ex 10.85.1) zaczął mieć Pan problemy z poprawną kwalifikacją opisanej sprzedaży. Ani ustawa, ani objaśnienia do PKWiU 2008 nie definiują gotowych posiłków i dań. Ze względów bezpieczeństwa, jak i powszechnie panującej opinii na temat sprzedaży posiłków z przyczep gastronomicznych, zakwalifikował Pan przedmiotową sprzedaż w grupie 56.1 usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych i stosuje w roku 2011 r. stawkę VAT 8%.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty