Interpretacja indywidualna z dnia 12.07.2010, sygn. ILPP2/443-596/10-2/SJ, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPP2/443-596/10-2/SJ
1. Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT?
2. Czy Świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których przyrządza ona oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, będą podlegały opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT?
Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. U. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki, przedstawione we wniosku z dnia 16 kwietnia 2010 r. (data wpływu 26 kwietnia 2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usługi gastronomicznej, w ramach której podawane są napoje, których głównym składnikiem jest mleko a dodatkowym napar kawowy jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
W dniu 26 kwietnia 2010 r. został złożony ww. wniosek o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla usługi gastronomicznej, w ramach której podawane są napoje, których głównym składnikiem jest mleko a dodatkowym napar kawowy.
W przedmiotowym wniosku został przedstawiony następujący stan faktyczny.
Wnioskodawca (dalej Spółka) prowadzi działalność gospodarczą w branży restauracyjnej w ramach której prowadzi on sieć kawiarni na terenie całej Polski, w których dokonuje sprzedaży napojów przyrządzanych w swoich lokalach. W ofercie prowadzonych przez Spółkę kawiarni znajdują się oprócz kawy, herbaty, napojów bezalkoholowych gazowanych oraz wód mineralnych także inne napoje, których zasadniczym składnikiem jest mleko, a dodatkowym składnikiem napar kawowy.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty