01.04.2010 Podatki

Interpretacja indywidualna z dnia 01.04.2010, sygn. ILPB3/423-51/10-5/AP, Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu, sygn. ILPB3/423-51/10-5/AP

Czy wymienione wydatki na posiłki, usługi gastronomiczne, cateringowe itp. z kontrahentami oraz innymi interesariuszami Spółki na spotkania o wartości do 100 zł netto na osobę, będą stanowiły koszty uzyskania przychodu?

Na podstawie art. 14b § 1 i § 6 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. u. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz § 2 i § 6 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 20 czerwca 2007 r. w sprawie upoważnienia do wydawania interpretacji przepisów prawa podatkowego (Dz. u. Nr 112, poz. 770 ze zm.) Dyrektor Izby Skarbowej w Poznaniu działając w imieniu Ministra Finansów stwierdza, że stanowisko Spółki z ograniczoną odpowiedzialnością, przedstawione we wniosku z dnia 04 stycznia 2010 r. (data wpływu 11.01.2010 r.) o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na:

  • sushi, poczęstunek serwowany podczas spotkań z klientami Spółki w lokalach gastronomicznych oraz podczas różnego typu kontroli urzędowych jest nieprawidłowe,
  • usługi cateringowe (przygotowanie kanapek, lunchu, pizzę), stołówkowe i gastronomiczne podczas spotkań w siedzibach zakładów Spółki, na posiedzeniach, naradach, zebraniach z doradcami, konsultantami, analitykami zewnętrznymi, podczas audytu przeprowadzanego przez biegłych rewidentów, w trakcie seminariów produktowych oraz podczas targów branżowych jest prawidłowe.

UZASADNIENIE

W dniu 11 stycznia 2010 r. został złożony ww. wniosek - uzupełniony pismem z dnia 01 marca 2010 r. (data wpływu 03.03.2010 r.) - o udzielenie pisemnej interpretacji przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie dotyczącej podatku dochodowego od osób prawnych w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na sushi, poczęstunek serwowany podczas spotkań z klientami Spółki w lokalach gastronomicznych oraz podczas różnego typu kontroli urzędowych, a także wydatków na usługi cateringowe (przygotowanie kanapek, lunchu, pizzę), stołówkowe i gastronomiczne podczas spotkań w siedzibach zakładów Spółki, na posiedzeniach, naradach, zebraniach z doradcami, konsultantami, analitykami zewnętrznymi, podczas audytu przeprowadzanego przez biegłych rewidentów, w trakcie seminariów produktowych oraz podczas targów branżowych.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne