Wyrok NSA z dnia 8 grudnia 2022 r., sygn. I FSK 2554/21
Wiążące informacje stawkowe
Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący - Sędzia NSA Marek Kołaczek (sprawozdawca), Sędzia NSA Hieronim Sęk, Sędzia WSA del. Adam Nita, Protokolant Katarzyna Wojnarska, po rozpoznaniu w dniu 8 grudnia 2022 r. na rozprawie w Izbie Finansowej skargi kasacyjnej K. Z. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z dnia 22 września 2021 r., sygn. akt I SA/Bk 368/21 w sprawie ze skargi K. Z. na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 26 maja 2021 r., nr 0110-KSI1-1.441.31.2021.3.WO w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej 1) uchyla zaskarżony wyrok w całości, 2) uchyla decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z dnia 26 maja 2021 r., nr 0110-KSI1-1.441.31.2021.3.WO, 3) zasądza od Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej na rzecz K. Z. kwotę 1257 (słownie: jeden tysiąc dwieście pięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania za obie instancje.
Uzasadnienie
1. Wyrok Sądu pierwszej instancji.
1.1. Zaskarżonym wyrokiem z 22 września 2021 r., sygn. akt I SA/Bk 368/21 Wojewódzki Sąd Administracyjny w Białymstoku oddalił skargę K. Z. (dalej: Strona lub Skarżący) na decyzję Dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej (dalej jako: Organ interpretacyjny lub DKIS) z 26 maja 2021 r. w przedmiocie wiążącej informacji stawkowej
1.2. Sąd pierwszej instancji przedstawił następujący stan faktyczny sprawy.
Wniosek o wydanie wiążącej informacji stawkowej dotyczył towaru "Masa krówkowa z dodatkiem tłuszczu roślinnego". Wnioskodawca nie zaproponował własnej klasyfikacji na gruncie Nomenklatury scalonej.
W treści wniosku przedstawiono następujący szczegółowy opis towaru.
1) Skład: mleko odtłuszczone 47,6%, cukier 43,5%, tłuszcz roślinny 8% (olej palmowy, częściowo utwardzony olej palmowy), stabilizatory 0,4% (E407, E406, E339), zagęszczacze 0,2% (E407a, E417, E508), emulgatory 0,3% (E471, lecytyna sojowa).
2) Proces technologiczny: - do kotła (wyparki) wlewane jest mleko, które następnie jest ogrzewane, - dodawany jest cukier, - po rozpuszczeniu cukru wlewany jest tłuszcz roślinny, - w końcowej fazie gotowania dodawane są pozostałe surowce: stabilizator, zagęszczacze, emulgatory, - masa w kotle gotowana jest do odpowiedniej gęstości, - przelewana jest do wiaderek, - po całkowitym ostygnięciu stanowi gotowy produkt do spożycia.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty