24.09.2010 Podatki

Wyrok NSA z dnia 24 września 2010 r., sygn. I GSK 1136/09

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Rafał Batorowicz Sędzia NSA Marzenna Zielińska (spr.) Sędzia del. WSA Krystyna Czajecka - Szpringer Protokolant Paweł Gorajewski po rozpoznaniu w dniu 14 września 2010 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej K. P. S.A. w P. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w P. z dnia 22 czerwca 2009 r. sygn. akt III SA/Po 257/09 w sprawie ze skargi K. P. S.A. w Poznaniu na decyzję Dyrektora Izby Celnej w P. z dnia [...] lutego 2009 r. nr [...] w przedmiocie podatku akcyzowego 1. uchyla zaskarżony wyrok i przekazuje sprawę Wojewódzkiemu Sądowi Administracyjnemu w P. do ponownego rozpoznania, 2. zasądza od Dyrektora Izby Celnej w P. na rzecz K. P. S.A. w P. kwotę 5497 (pięć tysięcy czterysta dziewięćdziesiąt siedem) złotych tytułem zwrotu kosztów postępowania kasacyjnego

Uzasadnienie

Wojewódzki Sąd Administracyjny w P. wyrokiem z 22 czerwca 2009 r., sygn. akt III SA/Po 257/09, oddalił skargę K. P. S.A. w P. na decyzję Dyrektora Izby Celnej w P. z dnia [...] lutego 2009 r., nr [...] w przedmiocie podatku akcyzowego.

Sąd orzekał w następującym stanie sprawy:

Wnioskiem z dnia 17 marca K. P. S.A., zwana dalej również skarżącą, wystąpiła do Naczelnika Urzędu Celnego w P. o stwierdzenie nadpłaty podatku akcyzowego uiszczonego z tytułu sprzedaży piwa aromatyzowanego za miesiąc kwiecień 2001 r. Stwierdziła, że rozporządzenie Ministra Finansów z 22 grudnia 2000 r. w sprawie podatku akcyzowego (Dz. U. Nr 119, poz. 1259), zwane dalej rozporządzeniem, określało wysokość podatku akcyzowego jako iloczyn stawki wyrażonej w złotych, ilości hektolitrów i stopni Plato, przy uwadze, że za 1° Plato należy uznać 1% wag. ekstraktu brzeczki podstawowej, obliczony na podstawie zawartości alkoholu oraz ekstraktu rzeczywistego w produkcie gotowym. Spółka podniosła, że pierwotnie wyliczyła kwotę podatku, przyjmując błędną wartość wynoszącą 14,5° Plato, a w istocie w opodatkowanym wyrobie wartość ta wynosiła 8,8° Plato. Ekstrakt piwa wzrósł do 14,5% w efekcie zwiększenia gęstości, spowodowanego dodaniem syropu cukrowego oraz w mniejszym stopniu substancji aromatycznych. Dodatki te nie były obecne w brzeczce podstawowej i nie brały udziału w fermentacji alkoholowej. Podczas sporządzania deklaracji skarżąca nie wzięła powyższej okoliczności pod uwagę wobec czego błędnie obliczono zobowiązanie podatkowe. W przypadku piwa dosładzanego, jak miało to miejsce w rozpoznawanej sprawie, znaczna cześć ekstraktu (suchej masy) w wyrobie gotowym stanowi cukier dodany po zakończeniu procesu fermentacji. W celu obliczenia ekstraktu brzeczki podstawowej należało odjąć ilość i parametry substancji dodanych do piwa bazowego. Zatem dla oznaczenia ekstraktu rzeczywistego i zawartości alkoholu powinny być brane pod uwagę jedynie roztwór brzeczki podstawowej.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne