01.12.2009

Wyrok NSA z dnia 1 grudnia 2009 r., sygn. II GSK 262/09

 

Naczelny Sąd Administracyjny w składzie: Przewodniczący Sędzia NSA Cezary Pryca Sędziowie NSA Andrzej Kuba (spr.) Krystyna Anna Stec Protokolant Grzegorz Heleniak po rozpoznaniu w dniu 1 grudnia 2009 r. na rozprawie w Izbie Gospodarczej skargi kasacyjnej Z. M. L. Spółki z o.o. w Ł. od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w W. z dnia 10 czerwca 2008 r. sygn. akt VI SA/Wa 2186/07 w sprawie ze skargi Z. M. L. Spółki z o.o. w Ł. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2007 r. nr [...] w przedmiocie ustalenia stopnia wad masła ze względu na obecność tłuszczów obcych 1. oddala skargę kasacyjną; 2. zasądza od Z. M. L. Spółki z o.o. w Ł. na rzecz Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych kwotę 120 (sto dwadzieścia) złotych tytułem kosztów postępowania kasacyjnego.

Uzasadnienie

Wyrokiem z dnia 10 czerwca 2008 r., sygn. akt VI SA/Wa 2186/07, Wojewódzki Sąd Administracyjny w W. oddalił skargę Z. M. "L." Sp. z o.o. w Ł. na decyzję Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych z dnia [...] października 2007 r., nr [...], w przedmiocie ustalenia stopnia wad masła ze względu na obecność tłuszczów obcych.

Sąd przyjął za miarodajne następujące ustalenia faktyczne dokonane przez organy administracji.

W dniach 7-9 sierpnia 2006 r. Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych w S. przeprowadził kontrolę w F. H. U. "G. " J. S., w zakresie jakości handlowej artykułów mleczarskich, transportu i składowania. W trakcie kontroli pobrano próbkę Masła ekstra, produkcji Z. M. "L. " Sp. z o.o. w Ł., z partii 21 kg. W wyniku badań przeprowadzonych w Laboratorium Specjalistycznym Głównego Inspektoratu JHARS w Gdyni, stwierdzono w próbce przedmiotowego Masła ekstra obecność tłuszczów obcych.

Skarżąca w piśmie z dnia 3 listopada 2006 r. wyjaśniła, że przyczyną wykrycia tłuszczu niemlecznego w Maśle ekstra mogło być pozostawienie resztek mixu na linii produkcyjnej przed pakowaniem masła lub tłuszcz obcy, który mógł pochodzić z surowca dostarczonego do zakładu.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty
ikona zobacz najnowsze Dokumenty podobne