Sprzedaż świeżych sałatek, kanapek, zup, tart i deserów opodatkowana stawką 5% - interpretacja MF
Sprzedaż sałatek, kanapek, zup, tart i deserów spełniająca definicję "dostawy towarów" jest opodatkowana stawką 5%. O prawie do zastosowania stawki obniżonej do 5% (zamiast stawki 8% przewidzianej dla usług gastronomicznych) decyduje przewaga elementów charakterystycznych dla dostawy towarów nad elementami charakterystycznymi dla świadczenia usług. Podgrzanie kanapki w mikrofali czy przyrządzenie kanapki według życzenia klienta nie zmienia kwalifikacji danej czynności. W szczególności nie sprawia, że wykonana czynność staje się "świadczeniem usługi gastronomicznej". Poniżej fragment interpretacji MF w tej sprawie.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Masz już konto? Zaloguj się