Jak traktować podatkowo zakup posiłków dostarczanych w formie cateringu dla pracowników
Spółka w okresie szczytu sezonu produkcyjnego nabywa dla pracowników obiady. Ich zakup w całości finansowany jest ze środków obrotowych. Posiłki są dostarczane przez firmę gastronomiczną w formie cateringu.
PROBLEM
Zakup posiłków dla pracowników nie ma charakteru obligacyjnego, wynikającego z przepisów BHP o posiłkach profilaktycznych. Jest dobrowolnym świadczeniem pracodawcy na rzecz pracowników. Świadczenie to ma na celu wsparcie pracowników w okresie wzmożonej pracy i wydłużonego dnia pracy nawet do 12 godzin dziennie. Niewątpliwie bez tego wsparcia załoga nie wytrzymałaby natężenia i czasu pracy. Spełniony jest więc warunek wpływu na uzyskanie większego dochodu spółki.
1) Czy w tej konkretnej sytuacji spółka ma prawo zakwalifikować zakup posiłków jako koszt podatkowy?
2) Jak wygląda sprawa odliczenia VAT od zakupu tej usługi cateringowej?
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty