Jakim obciążeniom podatkowym i składkowym podlegają napiwki
Zajmuję się księgowością i płacami w sieci restauracji. Zatrudnieni w naszych restauracjach kelnerzy często otrzymują od klientów napiwki. Napiwki te są przekazywane szefowi danej placówki, który następnie dzieli je między szefów sal, pracowników kuchni oraz kelnerów. Do tego podziału zostaje sporządzona stosowna dokumentacja. Czy w tej sytuacji od wartości otrzymanych napiwków powinnam potrącać pracownikom zaliczkę na podatek dochodowy i składki na ZUS? Czy skoro pieniądze są przekazywane kelnerom bezpośrednio przez klientów, stanowi to dla nich tzw. „przychód z innych źródeł”?
PROBLEM
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Masz już konto? Zaloguj się