Interpretacja indywidualna z dnia 31 grudnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0115-KDST2-1.4011.491.2024.2.AW
Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.
Interpretacja indywidualna
– stanowisko w części prawidłowe i w części nieprawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest:
–prawidłowe – w części dotyczącej zastosowania właściwych stawek ryczałtu dla przychodów uzyskiwanych ze sprzedaży przygotowanych przez Pana ciast, wyrobów ciastkarskich, wyrobów cukierniczych, tortów, w tym również w zakresie przygotowania śniadań, kanapek oraz innych przekąsek konsumowanych w prowadzonych przez Pana lokalach;
–nieprawidłowe – w pozostałym zakresie.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
21 września 2024 r. wpłynął Pana wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne w zakresie stawki ryczałtu dla świadczonych usług. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 5 listopada 2024 r. (data wpływu).
Treść wniosku jest następująca:
Opis zdarzenia przyszłego
Jest Pan osobą fizyczną i prowadzi działalność gospodarczą pod firmą A od (...) 2010 r. Jest Pan czynnym podatnikiem podatku VAT. Głównym PKD działalności prowadzonej przez Pana jest kod 10.71.Z – Produkcja pieczywa; produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek. Pozostałe PKD prowadzonej działalności to: 47.11.Z Sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach z przewagą żywności, napojów i wyrobów tytoniowych, 47.19.Z Pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona w niewyspecjalizowanych sklepach, 47.24.Z Sprzedaż detaliczna pieczywa, ciast, wyrobów ciastkarskich i cukierniczych prowadzona w wyspecjalizowanych sklepach, 56.10.A Restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne, 56.10.B Ruchome placówki gastronomiczne, 56.21.Z Przygotowywanie i dostarczanie żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering), 68.20.Z Wynajem i zarządzanie nieruchomościami własnymi lub dzierżawionymi.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty