27.02.2024

Klasyfikacja zobowiązań z tytułu poręczenia - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu z dnia 27 lutego 2024 r., sygnatura P.WR.54.8.2024

Do Regionalnej Izby Obrachunkowej we Wrocławiu wpłynął w dniu 29 stycznia 2024 r. wniosek o udzielenie wyjaśnień w sprawie stosowania przepisów o finansach publicznych, w którym zadano pytania dotyczące ujęcia w uchwale budżetowej na 2024 rok i wieloletniej prognozie finansowej Gminy Kłodzko w 2024 roku wydatków bieżących na spłatę niewymagalnych potencjalnych zobowiązań z tytułu poręczenia udzielonego przez Gminę Kłodzko.

Z informacji przedstawionych we wniosku wynika, że ,,Wodociągi Gminy Kłodzko❞ sp. z o.o. na realizację przedsięwzięcia „Porządkowanie gospodarki wodno-ściekowej w miejscowości Ścinawica, Szalejów Górny oraz Łączna" otrzymała dofinansowanie z krajowych środków publicznych i pochodzących z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Spółka na realizację projektu zaciągnęła kredyt inwestycyjny w kwocie 1.474.733,24 zł i kredyt obrotowy w kwocie 339.188,64 zł. Spłata kredytu ma nastąpić jednorazowo w terminie do 30 czerwca 2024 r. po otrzymaniu refundacji zrealizowanych w ramach projektu wydatków.