29.12.2023 Obrót gospodarczy

Klasyfikacja budżetowa wydatków na pozyskanie świadectwa charakterystyki energetycznej - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Katowicach z dnia 29 grudnia 2023 r., sygn. WA-023/125/23

W odpowiedzi na wniosek z dnia 16 listopada 2023 r. w sprawie zastosowania podziałki klasyfikacji budżetowej wydatków ponoszonych na wynagrodzenie za wykonanie czynności umownych, dotyczących pozyskania świadectwa charakterystyki energetycznej, wyjaśniam.

Jak zostało to podniesione we wniosku, ujmowanie wydatków związanych z uzyskaniem świadectwa energetycznego w odpowiedniej podziałce klasyfikacji budżetowej uzależnione jest od podmiotu, któremu zostanie zlecone to zadanie do wykonania. Prawną podstawę tej systematyzacji stanowi rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 2010 r. w sprawie szczegółowej klasyfikacji dochodów, wydatków, przychodów i rozchodów oraz środków pochodzących ze źródeł zagranicznych (Dz. U. z 2022 r. poz. 513 z późn. zm.).