07.02.2024

Wykorzystanie rezerwy celowej na zarządzanie kryzysowe w zakresie wymiany aeratora do natleniania wody - stanowisko Regionalnej Izby Obrachunkowej w Bydgoszczy z dnia 7 lutego 2024 r., sygn. RIO-NR.N-432-2/2024

W odpowiedzi na pytanie z dnia 22 stycznia 2024 r. dotyczące prawidłowości wydatkowania rezerwy celowej na zarządzenie kryzysowe, Regionalna Izba Obrachunkowa w Bydgoszczy wskazuje co następuje:

Tutejsza Izba stoi na stanowisku, że art. 19 ust. 2 pkt 6 w zw. art. 3 ust. 2 pkt f ustawy z dnia 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 122; dalej: ustawa) umożliwiają przeznaczenie środków z rezerwy celowej na zarządzenie kryzysowe na wymianę aeratora do natleniania wody celem zapewnienia prawidłowej jakości wody przeznaczonej dla ludzi. W budżecie jednostki samorządu terytorialnego tworzy się rezerwę celową na realizację zadań własnych z zakresu zarządzania kryzysowego. Bezsprzecznie zaopatrzenie w wodę należy do zadań własnych gminy, co wynika z art. 7 ust. 1 pkt 3 ustawy z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (t.j. Dz. U. z 2023 r. poz. 40 z późn. zm.).