Czy wydatki na catering dla pracowników stanowią koszty uzyskania przychodów
Wnioskodawca, czyli firma A, jest spółką zajmującą się produkcją szkła gospodarczego. Spółka ta ma siedzibę w Polsce i podlega nieograniczonemu obowiązkowi podatkowemu. W celu poprawienia warunków pracy oraz motywacji pracowników spółka wprowadziła program benefitów, w ramach którego oferuje pracownikom usługi cateringowe. Pracownicy mogą zamawiać posiłki, które są dostarczane bezpośrednio do siedziby firmy i opłacane przez nią. Spółka finansuje te posiłki w kwocie 8 zł dziennie na każdego pracownika. Program ten jest dobrowolny, a pracownik, który chce skorzystać z dofinansowania, musi wypełnić odpowiednią deklarację. Istnieje też ustalony limit na miesięczne wydatki na posiłki w wysokości 300 zł. Jeśli pracownik przekroczy ten limit, musi opłacić nadwyżkę. Spółka finansuje te wydatki ze swoich środków obrotowych. Jeśli pracownik zdecyduje się zrezygnować z posiłku finansowanego przez firmę, nie przysługuje mu żaden ekwiwalent ani rekompensata. Firma była zdania, że wydatki na posiłki opisane w stanie faktycznym stanowią koszty uzyskania przychodów.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty