Interpretacja indywidualna z dnia 16 listopada 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-3.4012.517.2021.2.KF
Ewidencjonowanie na kasie rejestrującej
INTERPRETACJA INDYWIDUALNA
Na podstawie art. 13 § 2a, art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdza, że stanowisko Wnioskodawczyni przedstawione we wniosku z dnia 30 lipca 2021 r. (data wpływu 3 sierpnia 2021 r.), uzupełnione pismem z 23 września 2021 r. (data wpływu 28 września 2021 r.) w odpowiedzi na wezwanie Organu z 13 września 2021 r. nr 0114-KDIP1-3.4012.517.2021.1.KF (doręczone Stronie 20 września 2021 r.) o wydanie interpretacji indywidualnej przepisów prawa podatkowego dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku stosowania kasy rejestrującej oraz możliwości skorzystania ze zwolnienia podmiotowego– jest prawidłowe.
UZASADNIENIE
3 sierpnia 2021 r. wpłynął do tutejszego Organu ww. wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, uzupełniony pismem z 23 września 2021 r. (data wpływu 28 września 2021 r.) w odpowiedzi na wezwanie Organu z 13 września 2021 r. nr 0114-KDIP1-3.4012.517.2021.1.KF (doręczone Stronie 20 września 2021 r.), dotyczącej podatku od towarów i usług w zakresie braku obowiązku stosowania kasy rejestrującej oraz możliwości skorzystania ze zwolnienia podmiotowego.
We wniosku przedstawiono następujące zdarzenie przyszłe:
Wnioskodawczyni od 1 lipca 2021 r. prowadzi jednoosobową działalność gospodarczą pod nazwą (…), posiada NIP (…) i REGON (…). Miejsce prowadzenia działalności (pracowni) znajduje się w (…). Przeważająca działalność sklasyfikowana jest pod nr PKD 10.71.Z - produkcja świeżych wyrobów ciastkarskich oraz ciastek. (Podklasa ta nie obejmuje podgrzewania wyrobów piekarskich do bezpośredniej konsumpcji, sklasyfikowanego w odpowiednich podklasach działu 56). W ramach prowadzonej działalności pracownia prowadzona przez Wnioskodawczynię otwarta jest w nieregularnych godzinach pracy i nie we wszystkie dni tygodnia. Produkcja słodkich wyrobów (tortów, ciast, muffin, itp.) odbywać się będzie na indywidualne zamówienia klientów będących osobami fizycznymi. W lokalu, w którym prowadzona jest pracownia nie ma wydzielonego miejsca na konsumpcję, w którym klient mógłby zjeść zamówione słodkości, a także napić się ciepłych lub zimnych napojów - tego typu usługi nie są świadczone.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty