Nowa matryca stawek VAT - produkty sprzedawane w cukierni
Planowana działalność gospodarcza to dietetyczna cukiernia serwującą różnego rodzaju ciasta i batony typu fit - bez dodatku cukru oraz bez glutenu. Kawiarnia działa w oparciu o franczyzę, która udostępniła nam przepisy na wszystkie wyroby cukiernicze - ciasta, babeczki i batony.
Cukiernia będzie się zajmować produkcją i sprzedażą następujących produktów:
- ciasta,
- torty,
- batony,
- pączki/donaty,
- rogale,
- muffinki/ciastka,
- czekoladki pakowane do pudełeczek,
- koktajle,
- kawa (wersje z mlekiem, bez mleka, z dodatkiem chai),
- herbata,
- soki wyciskane, koktajle owocowe.
Gotowe produkty firm trzecich:
- masło orzechowe (z różnych orzechów),
- soki w butelce,
- woda w butelce (gazowana, niegazowana),
- erytrol.
Produkty mogą być zarówno serwowane na miejscu, jak i pakowane na wynos.
Kawiarnia oferuje żywność dietetyczną, bez dodatku cukru.
Czy rozgraniczać sprzedaż na miejscu ze stawką 8% i dostawę towaru na wynos 5%?
Zapraszamy do zapoznania się z publikacjami i programem PKWiU/CN ze stawkami VAT >>
Sprzedaż większości wskazanych w pytaniu produktów stanowi świadczenie usług, sklasyfikowanych w dziale 56 PKWiU jako usługi związane z wyżywieniem. Są one opodatkowane stawką 8%, z wyłączeniami wymienionymi w art. 41 ust. 12f ustawy o VAT.
Zgodnie z art. 41 ust. 12f ustawy o VAT, w brzmieniu obowiązującym od 1 lipca 2020 r., stawkę podatku VAT w wysokości 8% stosuje się m.in. do dostawy towarów i świadczenia usług klasyfikowanych według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usług związanych z wyżywieniem (PKWiU 56), z wyłączeniem sprzedaży w zakresie:
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty