06.09.2013 Podatki

Rozliczenie w VAT działalności gastronomicznej

Działalność gastronomiczna jest działalnością gospodarczą według VAT, najczęściej postrzeganą jako działalność usługodawców. Prowadzą ją mali przedsiębiorcy, jednoosobowe firmy, a także duże, prężne przedsiębiorstwa. W związku z tym skala problemów, z jakimi borykają się firmy z tej branży, jest różna.

Jest jednak grupa problemów, z którymi na co dzień zmagają się wszyscy podatnicy z branży gastronomicznej. Dodatkowo niejednolita linia interpretacyjna organów podatkowych i sądów administracyjnych utrudnia wyjaśnienie wątpliwości. Gdy świadczymy tego rodzaju usługi, od naszych ustaleń zależy, czy będziemy stosować stawkę 5% czy 8%, a może 23%. Czy napiwki uwzględniać w podstawie opodatkowania, czy nie uwzględniać? To tylko niektóre problemy, z jakim boryka się branża gastronomiczna.

ikona kłódki
Treści dostępne dla abonentów IFK Platformy Księgowych i Kadrowych

Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych

  • Codzienne aktualności prawne
  • Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
  • Bogatą bibliotekę materiałów wideo
  • Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty
Kup dostęp
Powiązane dokumenty