Rozliczenie w VAT działalności gastronomicznej
Działalność gastronomiczna jest działalnością gospodarczą według VAT, najczęściej postrzeganą jako działalność usługodawców. Prowadzą ją mali przedsiębiorcy, jednoosobowe firmy, a także duże, prężne przedsiębiorstwa. W związku z tym skala problemów, z jakimi borykają się firmy z tej branży, jest różna.
Jest jednak grupa problemów, z którymi na co dzień zmagają się wszyscy podatnicy z branży gastronomicznej. Dodatkowo niejednolita linia interpretacyjna organów podatkowych i sądów administracyjnych utrudnia wyjaśnienie wątpliwości. Gdy świadczymy tego rodzaju usługi, od naszych ustaleń zależy, czy będziemy stosować stawkę 5% czy 8%, a może 23%. Czy napiwki uwzględniać w podstawie opodatkowania, czy nie uwzględniać? To tylko niektóre problemy, z jakim boryka się branża gastronomiczna.
Już dziś zamów dostęp
do IFK Platforma Księgowych i Kadrowych
- Codzienne aktualności prawne
- Porady i artykuły z najpopularniejszych czasopism INFOR wraz z bieżącymi wydaniami
- Bogatą bibliotekę materiałów wideo
- Merytoryczne dodatki, ściągi, plakaty