Zastosowanie zwolnienia podatkowego z art. 21 ust. 1 pkt 46c ustawy o PIT wymaga bezpośredniego zawarcia umowy z siłami zbrojnymi USA przez wykonawcę kontraktowego. Pracownicy takich kontraktowych wykonawców nie korzystają z omawianego zwolnienia podatkowego, jeśli umowy nie są zawierane bezpośrednio z siłami zbrojnymi USA.
Wydatki spółki na artykuły spożywcze, gastronomiczne i cateringowe, które przyczyniają się do poprawy komfortu pracy i efektywności procesu biznesowego, mogą być kwalifikowane jako koszty uzyskania przychodów zgodnie z art. 15 ust. 1 PDOP, pod warunkiem, że nie są wydatkami na działalność socjalną oraz spełniają przesłanki określone przez ustawę PDOP.
Spółka, świadcząc usługi wynajmu domków i organizacji wypoczynku na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej, obowiązana jest do ewidencjonowania sprzedaży przy użyciu kas fiskalnych, chyba że spełni wymagane warunki rozporządzeniowe. Odliczenie VAT nie obejmuje usług gastronomicznych z uwagi na wyłączenia ustawowe.
Refakturowanie kompleksowej usługi organizacyjnej konferencji, jako świadczenia niematerialnego, nie podlega opodatkowaniu VAT w Polsce, jednak prawo do odliczenia VAT naliczonego z tytułu zakupu usług hotelowych i gastronomicznych nie przysługuje, gdyż nie są one odprzedawane jako odrębne świadczenia.
Sprzedaż usług gastronomicznych na miejscu i z okienka stanowi sprzedaż detaliczną, podlegającą podatkowi od sprzedaży detalicznej, w myśl art. 3 pkt 5 ustawy PSD. Natomiast sprzedaż realizowana przez aplikację oraz usługi pozostałe są wyłączone spod tego podatku, jako że nie spełniają definicji ani warunków sprzedaży detalicznej.
Wydatki na organizację spotkań integracyjnych dla pracowników, które wpływają pośrednio na efektywność przedsiębiorstwa, mogą stanowić podstawę do odliczenia podatku naliczonego na mocy art. 86 ust. 1 ustawy VAT, z wyjątkiem usług gastronomicznych i noclegowych, chyba że usługi te stanowią część usługi kompleksowej.
Prawidłowe udokumentowanie sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych świadczonych przez jednostkę samorządową wymaga, by paragony fiskalne były fizycznie przekazywane nabywcom. Samo umożliwienie odbioru paragonów w punkcie stacjonarnym nie spełnia wymogów art. 111 ust. 3a UoVAT, co czyni praktykę ich niszczenia po niezaschnięciu za nieprawidłową, w świetle obowiązków ewidencyjnych określonych
Prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu wydatków poniesionych w związku z organizacją Gali w zakresie, w jakim wydatki te związane są z uczestnictwem w tej Gali pracowników, kluczowych kontrahentów, osób wchodzących w skład rady nadzorczej i innych organów stanowiących Spółki oraz przedstawicieli rad nadzorczych spółek powiązanych ze Spółką, z wyłączeniem wydatków określonych w art. 88 ust
Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.
Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach, fakturach korygujących i innych dokumentach z nimi zrównanych przechowywanych wyłącznie w formie elektronicznej.
Prawo do pomniejszenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabytej usługi (usług), tj. podatku wynikającego z faktur wystawionych przez hotel z tytułu zakwaterowania oraz z tytułu wyżywienia uczestników kursu (usługi gastronomiczne).
Prawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków na organizację spotkań o charakterze szkoleniowo-integracyjnym (z wyłączeniem wydatków na usługi noclegowe i gastronomiczne) w części dot. pracowników biorących w nich udział i brak prawa do odliczenia podatku naliczonego od ww. wydatków w części dot. pozostałych podmiotów biorących w nich udział.
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług gastronomicznych.
Jeżeli w ramach wydatków ponoszonych na organizację Spotkań integracyjnych nabywać będą Państwo usługi gastronomiczne, to nie będzie w stosunku do tych wydatków przysługiwało Państwu prawo do odliczenia podatku naliczonego.
Czy opisane przez Wnioskodawcę zapewnienie wyżywienia w formie cateringu dla wszystkich pracowników może w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT zostać uznane jako koszt uzyskania przychodów?
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu
prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego w fakturach zakupu posiłków, które Wnioskodawca następnie podaje i sprzedaje swoim klientom; - stawka podatku VAT w wysokości 8% do sprzedaży posiłków zakupionych od innego przedsiębiorcy w celu ich dalszej odsprzedaży Klientom.
Uznanie świadczonej usługi związanej z wyżywieniem za kompleksową, opodatkowanie, i dokumentowanie
Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów ponoszonych przez Spółkę wydatków na zakup: usług gastronomicznych i cateringowych oraz gotowych posiłków, artykułów spożywczych takich jak: kawa, herbata, ciastka, soki, miód, cytryna, imbir, woda, owoców, alkoholu, artykułów spożywczych (w tym alkoholu) przykazywanych jako prezenty, cukierków, wystroju i dekoracji miejsc prowadzenia działalności