Prawo do odliczenia podatku naliczonego z tytułu wydatków poniesionych w związku z organizacją Gali w zakresie, w jakim wydatki te związane są z uczestnictwem w tej Gali pracowników, kluczowych kontrahentów, osób wchodzących w skład rady nadzorczej i innych organów stanowiących Spółki oraz przedstawicieli rad nadzorczych spółek powiązanych ze Spółką, z wyłączeniem wydatków określonych w art. 88 ust
Określenie właściwych stawek zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług związanych z prowadzeniem własnej cukierni.
Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach, fakturach korygujących i innych dokumentach z nimi zrównanych przechowywanych wyłącznie w formie elektronicznej.
Prawo do pomniejszenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego z tytułu nabytej usługi (usług), tj. podatku wynikającego z faktur wystawionych przez hotel z tytułu zakwaterowania oraz z tytułu wyżywienia uczestników kursu (usługi gastronomiczne).
Prawo do odliczenia podatku naliczonego od wydatków na organizację spotkań o charakterze szkoleniowo-integracyjnym (z wyłączeniem wydatków na usługi noclegowe i gastronomiczne) w części dot. pracowników biorących w nich udział i brak prawa do odliczenia podatku naliczonego od ww. wydatków w części dot. pozostałych podmiotów biorących w nich udział.
Możliwość zastosowania 3% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług gastronomicznych.
Jeżeli w ramach wydatków ponoszonych na organizację Spotkań integracyjnych nabywać będą Państwo usługi gastronomiczne, to nie będzie w stosunku do tych wydatków przysługiwało Państwu prawo do odliczenia podatku naliczonego.
Czy opisane przez Wnioskodawcę zapewnienie wyżywienia w formie cateringu dla wszystkich pracowników może w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT zostać uznane jako koszt uzyskania przychodów?
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
Czy: 1) dokonane przez Wnioskodawcę, w okresie opodatkowania Ryczałtem, odpisy amortyzacyjne od Pojazdów Wspólników, podlegają opodatkowaniu Ryczałtem jako ukryte zyski, wydatki niezwiązane z działalnością gospodarczą, bądź z innej przyczyny, 2) zapłacone przez Wnioskodawcę, w okresie poprzedzającym opodatkowanie Ryczałtem, Opłaty Wstępne od Pojazdów Wspólników, rozliczane dla celów bilansowych w czasie
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu
prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego w fakturach zakupu posiłków, które Wnioskodawca następnie podaje i sprzedaje swoim klientom; - stawka podatku VAT w wysokości 8% do sprzedaży posiłków zakupionych od innego przedsiębiorcy w celu ich dalszej odsprzedaży Klientom.
Uznanie świadczonej usługi związanej z wyżywieniem za kompleksową, opodatkowanie, i dokumentowanie
Możliwość zaliczania do kosztów uzyskania przychodów ponoszonych przez Spółkę wydatków na zakup: usług gastronomicznych i cateringowych oraz gotowych posiłków, artykułów spożywczych takich jak: kawa, herbata, ciastka, soki, miód, cytryna, imbir, woda, owoców, alkoholu, artykułów spożywczych (w tym alkoholu) przykazywanych jako prezenty, cukierków, wystroju i dekoracji miejsc prowadzenia działalności
Uznania świadczonej usługi oprawy gastronomicznej za usługę kompleksową oraz braku obowiązku opodatkowania opłaty wstępnej.
Ustalenie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup artykułów spożywczych
Zastosowanie obniżonej stawki podatku VAT do sprzedaży wyrobów cukierniczych sklasyfikowanych pod symbolem PKWIU 56.10.1.
Prowadzę działalność gospodarczą polegającą na kompleksowej organizacji przyjęć weselnych i okolicznościowych, bez zapewnienia alkoholu. Do usług tych należy przygotowanie i podanie posiłków oraz napojów chłodzących. Przyjęcia odbywają się w mojej sali, która jest w ewidencji środków trwałych. Jaką stawkę VAT mam zastosować? Czy oddzielnie 22% na usługę wynajmu sali, a na usługi gastronomiczne 7% VAT
Czy koszty ponoszone przez Pracodawcę na obiady w restauracjach w czasie biznesowych spotkań pracowników z kontrahentami oraz wydatki poniesione na zapewnienie Pracownikom noclegu są kosztem uzyskania przychodów w ustawie CIT?