Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.
Podatnik prowadzący stacjonarną placówkę gastronomiczną świadczący usługi związane z wyżywieniem, po przekroczeniu obrotu 20.000 zł, zobowiązany jest do stosowania kas rejestrujących, niezależnie od zwolnienia podmiotowego w podatku VAT.
Wyłączenie z opodatkowania podatkiem VAT opłat za pobyt i nauczanie dzieci w przedszkolach w wymiarze przekraczającym 5 godzin dziennie i wyżywienie dzieci podczas pobytu w przedszkolu oraz opłat za posiłki uczniów oraz nauczycieli, pracowników niepedagogicznych i pracowników obsługi zatrudnionych w szkołach i przedszkolach.
Uznanie Powiatu za podatnika VAT z tytułu sprzedaży posiłków w stołówce prowadzonej przez jednostki oświatowe na rzecz byłych pracowników lub członków rodzin pracowników i w konsekwencji podlegania opodatkowaniu podatkiem VAT.