Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.
Brk obowiązku naliczenia podatku VAT z tytułu udostępnienia operatorowi wyposażenia stołówek/kuchni.
Brak obowiązku naliczenia podatku VAT należnego. Prawo do odliczenia VAT naliczonego od zakupu usług cateringowych.
Prawo do odliczenia podatku VAT naliczonego związanego z nabyciem towarów i usług w związku z utworzeniem stołówki a następnie jej funkcjonowaniem oraz od zakupu usługi od firmy cateringowej;- Opodatkowanie nieodpłatnego udostępniania posiłków.
Wnioskodawca, zgodnie z zapisami Zakładowego Układu Zbiorowego Pracy zawarł umowę z firmą prowadzącą usługi gastronomiczne i stołówkowe. Pracownicy korzystają w stołówkach z posiłków z bonifikatą. Pracownik kupując posiłek płaci cenę niższą, a wartością bonifikaty obciążony jest Wnioskodawca.