artykuły spożywcze
Interpretacja
03.02.2022 Podatki

Obowiązek uiszczenia opłaty od napojów, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosić będzie nie mniej niż 20% składu surowcowego oraz zawartość cukrów będzie większa niż 5 g w przeliczeniu na 100 ml napoju i które będą zawierać substancje słodzące, a także dodatek kofeiny i/lub tauryny.

Interpretacja
12.01.2021 Podatki

Szef Krajowej Administracji Skarbowej podkreśla zatem, że skoro Wnioskodawca nie był w stanie wyodrębnić, a potem zweryfikować ilości artykułów spożywczych, jakie przeznaczone są do spożycia w czasie pracy od tej do spożycia w czasie wolnym od pracy (bowiem jak wskazał Wnioskodawca w opisie stanu faktycznego nie prowadzi on ewidencji umożliwiającej ustalenie który pracownik i podczas jakich czynności

Interpretacja
22.02.2018 Podatki

Stawką właściwą dla dostawy zamrożonych Produktów - Precla z masłem oraz Precla z serkiem - zakwalifikowanych do grupowania PKWiU 10.71.12.0, o okresie przydatności do spożycia wynoszącym 8 miesięcy, będzie podstawowa stawka podatku VAT w wysokości 23%.

Interpretacja
06.02.2017 Podatki

Jaką stawką podatku od towarów i usług należy w zaistniałym stanie faktycznym opodatkować dostawę (sprzedaż) kontrahentom przez Spółkę zapiekanych w 80% wyrobów świeżych, sprzedawanych następnie w postaci zamrożonej?

Interpretacja
11.01.2016 Podatki

brak prawa do zastosowania obniżonej stawki 5% dla dostaw wszystkich wyrobów piekarskich świeżych, klasyfikowanych do grupowania 10.71.11 PKWiU z 2008 r., niezależnie od ich terminu przydatności do spożycia

Interpretacja
23.12.2015 Podatki

Brak prawa do zastosowania obniżonej stawki 8% dla dostaw wafli, których zawartość wody nie przekracza 10% masy produktu.

Interpretacja
10.06.2015 Podatki

W zakresie możliwości opodatkowania stawką podatku w wysokości 8% przypraw i mieszanek przypraw w oparciu o podobieństwo towarów i naruszenie zasady neutralności podatkowej.

Interpretacja
28.07.2014 Podatki

Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów wydatków na poczęstunek podczas spotkań biznesowych z kontrahentami w trakcie targów.

Interpretacja
08.05.2014 Podatki

Czy Spółka może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki ponoszone na organizację opisanych w stanie faktycznym szkoleń i konferencji, w szczególności wydatki na: transport, wynajem sal, obsługę techniczną, wynagrodzenie osób prowadzących szkolenie/konferencję, nocleg, gastronomię/catering, za wyjątkiem wydatków związanych z wydarzeniami kulturalno-sportowymi (np. biletami do teatru, biletami

Interpretacja
13.02.2014 Podatki

Czy Wnioskodawca postępuje prawidłowo zaliczając w koszty uzyskania przychodu, rachunki za transport kontrahentów taksówką oraz faktury za usługi cateringowe dla kontrahentów?

Interpretacja
17.10.2013 Podatki

Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.

Interpretacja
17.10.2013 Podatki

Możliwość zastosowania obniżonej stawki podatku do dostawy wyrobów ciastkarskich oraz pieczywa świeżego w sytuacji gdy data ich minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 lub 45 dni.

Interpretacja
26.09.2013 Podatki

Czy wydatki na spotkania biznesowe, takie jak opisane w stanie faktycznym, (lunch, obiad, kolacja lub inny posiłek), które odbywają się w restauracjach lub innych tego typu lokalach gastronomicznych mogą być uznane za koszty uzyskania przychodu dla Wnioskodawcy?

Interpretacja
23.08.2013 Podatki

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla pieczywa, którego data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni.

Interpretacja
23.08.2013 Podatki

Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku dla wyrobów ciastkarskich i ciastek świeżych, których data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia przekracza 14 dni lub 45 dni.

Interpretacja
09.08.2013 Podatki

Ustalenie prawa do zastosowania obniżonej stawki podatku VAT, tj. 8%, bezpośrednio na podstawie art. 98 ust. 2 oraz załącznika nr III poz. 1 dyrektywy Rady UE z 28 listopada 2006r. w sprawie wspólnego systemu podatku od wartości dodanej 2006/112/WE, dla dostawy wyrobów ciastkarskich i ciastek o terminie przydatności przekraczającym 45 dni

Poprzednia Następna