Opłaty marketingowe, ponoszone z tytułu świadczonych usług promocyjnych i marketingowych przez organizację pracodawców, mogą stanowić koszty uzyskania przychodów, o ile posiadają bezpośredni związek z osiąganiem przychodów, są odpowiednio udokumentowane i nie zostały wyłączone ustawowo.
Przychody z działalności gastronomicznej polegającej na prowadzeniu budki z lodami, zgodnie z PKWiU 56.10.19.0, mogą być opodatkowane ryczałtem 3% pod warunkiem braku sprzedaży alkoholu powyżej 1,5% oraz spełnienia warunków ustawowych.
Opłaty marketingowe ponoszone na rzecz związku pracodawców za świadczone usługi mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów, jeżeli spełniają przesłanki racjonalności, gospodarczego uzasadnienia i udokumentowania, przy czym nie stanowią one składek członkowskich w rozumieniu art. 23 ust. 1 pkt 30 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Powiat, dokonując realizacji projektu w zakresie zadań własnych w edukacji publicznej, nie ma prawa do odliczenia VAT naliczonego od wydatków, gdyż te nie są związane z czynnościami opodatkowanymi podatkiem VAT, zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.
Przychody z działalności gastronomicznej, nie obejmującej sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, podlegają opodatkowaniu zryczałtowanym podatkiem dochodowym w stawce 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy. Usługi cateringu, mimo dostarczania żywności, również podlegają tej stawce w ramach działalności gastronomicznej.
Wniesienie aportem restauracji jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółek z o.o. będzie zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, pod warunkiem rzeczywistej zdolności ZCP do samodzielnego działania oraz braku celu unikania opodatkowania.
Zespół składników materialnych i niematerialnych przyporządkowany do restauracji, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa, co pozwala na jego wniesienie aportem do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością bez generowania podatkowych przychodów u wnoszącego, zgodnie z art. 21 ust.1 pkt 109 ustawy o PIT.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.19.0.
Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.
Określenie stawki ryczałtu dla Pozostałych usług gastronomicznych świadczonych w oparciu o zawartą z klientem umowę.
Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania przedmiotu transakcji sprzedaży za ZCP, niepodlegania opodatkowaniem oraz prawa do obniżenia podatku VAT.
Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w kwestii braku obowiązku zastosowania kasy rejestrującej on-line w przyczepie typu food truck.
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu
Stawka ryczałtu sprzedaż pączków własnego wyrobu w lokalu gastronomicznym
Uznanie sprzedaży posiłków i napojów za sprzedaż detaliczną oraz uznania Spółki za podatnika tego podatku
Stawka podatku dla sprzedaży w sklepie produkowanych przez Wnioskodawcę deserów klasyfikowanych do PKWiU 10.89.19.0 oraz koktajli do PKWiU 11.07.19.0.
prawo do zastosowania obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% do sprzedaży produktu V. Burger