Prawo do odliczenia podatku VAT wynikającego z faktur dokumentujących nabycie Posiłków dla Pracowników i Współpracowników, ogólnodostępnych w Państwa biurze.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne
Obowiązki płatnika w związku z przekazywaniem pracownikom kuponów na posiłki profilaktyczne.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.
Karty mogą być uznane – oprócz wskazanych wprost w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych bonów, talonów i kuponów – za inne dowody, których wartość, przy zachowaniu warunków przewidzianych w tym przepisie, objęta jest zwolnieniem przedmiotowym.
Dotyczy ustalenia, czy w związku z brzmieniem art. 15 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki na zakup usług przygotowania i wydawania pracownikom Spółki posiłków regeneracyjnych oraz wydatki na zakup bonów żywnościowych umożliwiających pracownikom Spółki zakup produktów do przyrządzenia zarówno posiłków regeneracyjnych,
W okresie zimowym pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Za okres zimowy uważa się czas od 1 listopada do 31 marca.
czy można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów całość poniesionych kosztów serwowania zup regeneracyjnych/profilaktycznych.
Na podstawie art. 15 ust. 1 updop Wnioskodawca może zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów wydatki wynikające z faktur dotyczących zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników fizycznych, opisanych jako „usługa gastronomiczna” nieodliczonego w związku z brzmieniem art. 88 ust. 1 pkt 4 uptu
Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku
Pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych, nieodpłatnie, odpowiednie posiłki, jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania takiego posiłku, może przekazać pracownikom m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania posiłku albo produktów niezbędnych
prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur VAT dokumentujących nabycie przez Wnioskodawcę na potrzeby pracowników: usług stołówkowych, posiłków profilaktycznych, regeneracyjnych, posiłków gotowych oraz potraw i napojów
prawidłowa nazwa usługi na paragonie fiskalnym i fakturze, prawidłowe dokumentowanie sprzedaży napojów przez restaurację, organizacja imprez zbiorowych według indywidualnego zamówienia klienta
ustalenie czy w sytuacji zapewnienia pracownikom możliwości korzystania z częściowo odpłatnych posiłków regeneracyjnych przysługuje Spółce prawo pełnego odliczenia VAT naliczonego od zakupu tych świadczeń oraz ustalenia podstawy opodatkowania przy dokonywaniu ww. przekazania
ustalenie czy w sytuacji zapewnienia pracownikom możliwości korzystania z częściowo odpłatnych posiłków regeneracyjnych przysługuje Spółce prawo pełnego odliczenia VAT naliczonego od zakupu tych świadczeń oraz ustalenia podstawy opodatkowania przy dokonywaniu ww. przekazania
Czy w oparciu o opisany stan faktyczny przekazanie posiłków regeneracyjno-wzmacniających na podstawie postanowień układu zbiorowego pracy w części finansowanej przez pracodawcę, stanowi dla pracownika przychód podlegający opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych ?
Zapewniamy pracownikom ciepłe napoje i posiłki regeneracyjne. W jakim czasie powinny być im dostarczane (chodzi o osoby pracujące na świeżym powietrzu przez cały rok)? Czy musimy zapewnić im dodatkową przerwę na spożycie tego posiłku?
Czy wartość posiłków regeneracyjnych przyznanych pracownikom oddelegowanym do pracy za granicą, zgodnie z regulaminem pracy i płacy oraz przepisami BHP, jest zwolniona z opodatkowania podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Czy można korzystać z odliczenia podatku naliczonego od zakupu konserw stanowiących ekwiwalent posiłków regeneracyjnych dla pracowników ?
Stan faktyczny: JSpółka posiada bufet zakładowy ogólnodostępny. Sprzedaż odbywa się poprzez kasę fiskalną i posiłki opodatkowane są stawką 7 %, towary sprzedawane są zgodnie ze stawkami V A T im przysługującymi. Do bufetu przyjmowane są towary (chleb, pączki, czekolady itp.) ze sklepów oraz posiłki (zupy, drugie dania itp.) z kuchni zakładowej. Z zakupów odliczamy naliczony V A T, gdyż jest on związany
Czy podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym wartość wyżywienia przysługującego żołnierzom zawodowym oraz równoważnika pieniężnego wypłacanego w zamian za bezpłatne wyżywienie?
Jaką stawkę podatku VAT należy zastosować przy świadczeniu usług polegających na produkcji i wydawaniu dań garmażeryjnych w postaci posiłków profilaktycznych i regeneracyjno-wzmacniających dla pracowników?
Pytanie podatnika dotyczy opodatkowania w szczególności posiłków profilaktycznych wydawanych pracownikom.