Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku
Obowiązek opłacania składek ZUS od wartości posiłków zapewnionych pracownikom jest uzależniony m.in. od tego, czy do zapewnienia posiłków zobowiązują pracodawcę przepisy bhp, czy udziela on tego świadczenia bez ciążącego na nim obowiązku. W wielu przypadkach konieczne jest ustalenie wartości pieniężnej udostępnianych posiłków, ponieważ zwolnienie ze składek obowiązuje tylko do określonej kwoty. Zwolnienie
Prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących: zakupy w celu świadczenia usługi w ramach warsztatów reintegracji zawodowej i na posiłki oraz zakup usług telekomunikacyjnych, opału, energii elektrycznej.
odliczenie podatku naliczonego z faktur dokumentujących usługi cateringowe
odliczenie podatku naliczonego wykazanego w fakturach dokumentujących zakup posiłków
Czy ograniczenie możliwości pomniejszenia podatku należnego o podatek naliczony dotyczy wszelkich (poza wymienionymi w ustawie) form żywienia, czy ma zastosowanie wyłącznie w przypadku usług sklasyfikowanych w PKWiU 55.30, jako usługi gastronomiczne?
Czy można odliczyć VAT naliczony w fakturach zakupu posiłków profilaktycznych?
Wątpliwości Podatnika dotyczą możliwości odliczania naliczonego podatku od towarów i usług zawartego w cenie zakupu posiłków profilaktycznych.
Podatnik zapytuje czy ma prawo obniżyć podatek należny o kwote podatku naliczonego przy nabyciu posiłków profilaktycznych wydawanych nieodpłatnie pracownikom?
CZY PRZYSŁUGUJE PRAWO DO ODLICZENIA PODATKU OD ZAKUPIONYCH W FIRMIE CATERINGOWEJ POSIŁKÓW DLA PRACOWNIKÓW ?
Jak należy traktować wydanie odzieży ochronnej lub posiłków profilaktycznych? Czy można odliczyć podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup tej odzieży oraz produktów żywnościowych, z których przyrządzamy posiłki profilaktyczne?