Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów, wydatków związanych z noclegami i wyżywieniem pracowników, zleceniobiorców i podwykonawców.
Ustalenia: - czy wydatki na opłacanie składek PFRON powinny zostać zakwalifikowane jako wydatki niezwiązane z działalnością w rozumieniu 28m ust. 1 pkt 3 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych i tym samym podlegać opodatkowaniu ryczałtem od dochodów spółek, - czy wydatki na opłacanie kolacji biznesowych z kontrahentami powinny zostać zakwalifikowane jako wydatki niezwiązane z działalnością w
Prawo do odliczenia podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących zakup usług prowadzenia i zarządzania Restauracją Pracowniczą i Opłatę Operatorską.
prawo do odliczenia podatku VAT z faktury dokumentującej nabycie usługi cateringowej oraz braku opodatkowania nieodpłatnego świadczenie usług cateringowych na rzecz pracowników
Wyłączone ze zwolnienia z obowiązku ewidencjonowania są usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56) wyłącznie świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne oraz usługi przygotowania żywności dla odbiorców zewnętrznych (catering). Wyłączenie to nie dotyczy usług stołówek w szkołach i przedszkolach publicznych i niepublicznych, szkołach wyższych i placówkach opiekuńczo-wychowawczych, prowadzonych
w zakresie powstania przychodu z tytułu finansowania posiłków pracownikom i zleceniobiorcom oraz wynikających z tego tytułu obowiązków płatnika
Podatek od towarów i usług w zakresie sposobu dokumentowania sprzedaży posiłków na rzecz uczniów, dokonywanej za pomocą Ośrodków Pomocy Społecznej z gmin innych niż Wnioskodawca oraz zwolnienia od podatku VAT sprzedaży posiłków na rzecz uczniów, dokonywanej za pomocą Ośrodków Pomocy Społecznej z gmin innych niż Wnioskodawca.
stawka podatku VAT dla sprzedaży na wynos gotowych posiłków (pizza, dania obiadowe, sałatki przygotowane wcześniej w lokalu)
stawka podatku dla usług montażu technik osłonowych zewnętrznych, takich jak żaluzje fasadowe wyposażone w napędy elektryczne, - stawka podatku dla usług montażu pozostałych technik osłonowych zewnętrznych oraz dla usług montażu technik osłonowych wewnętrznych.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną, - zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności, - ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz w zakresie zastosowania stawki podatku VAT i ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
ustalenie czy opisane we wniosku świadczenie stanowi świadczenie złożone podlegające opodatkowaniu VAT i czy świadczenie to stanowi usługę restauracyjną, - zastosowanie stawki podatku VAT do opisanych czynności, - ustalenie podstawy opodatkowania dla przedmiotowych czynności.
Uznanie świadczenia Wnioskodawcy polegającego na sprzedaży produktu żywnościowego wraz z wykonaniem Czynności dodatkowych na rzecz klienta za usługę restauracyjną, oraz zastosowanie stawki podatku VAT i ustalenie podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Podatek od towarów i usług w zakresie uznania sprzedaży produktów gastronomicznych w lokalu Wnioskodawcy za usługę restauracyjną, zastosowania właściwej stawki podatkowej oraz określenia właściwej podstawy opodatkowania.
zastosowanie stawki podatku VAT dla dostawy produktu do spożycia na miejscu (w lokalu) wraz z wykonaniem usługi restauracyjnej z wyłączeniem tej części, która odpowiada wartości sprzedaży produktu opodatkowanego według podstawowej stawki VAT (w szczególności napojów) oraz - ustalenia podstawy opodatkowania dla opisanych we wniosku czynności.
Czy wydatki poniesione przez przedstawicieli handlowych związane z wyjazdami, których konieczność wynika z ich obowiązków z racji zatrudnienia, będą stanowić dla Spółki koszt uzyskania przychodu na gruncie ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?