Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart żywieniowych.
Wielu pracodawców przekazuje swoim pracownikom nieodpłatnie różnego rodzaju świadczenia. Jest to najpopularniejszy z pozapłacowych elementów wynagradzania pracowników. W związku z tym pracodawcy mają liczne wątpliwości związane z prawidłowym rozliczaniem tego rodzaju świadczeń. Dotyczą one w szczególności konieczności rozpoznawania z tego tytułu przychodu po stronie pracownika, możliwości zaliczania
Podatek od towarów i usług w zakresie opodatkowania obciążenia kontrahenta kosztami związanymi z produkcją piwa w przypadku rezygnacji przez kontrahenta z jego zakupu.
Tegoroczne zmiany przepisów VAT wprowadziły sporo zamieszania również w gastronomii. Wiąże się to z tym, że sprzedaż w tym zakresie może stanowić zarówno dostawę towaru, jak i usługę. Taka różnica nie miałaby większego znaczenia praktycznego, gdyby nie fakt, że dostawę towarów i usługi gastronomiczne obciążają różne stawki VAT. Błędy w zakwalifikowaniu wykonywanych czynności mogą więc prowadzić do
Firma przekazuje produkowane przez siebie wyroby spożywcze (wędliny) pracownikom na śniadanie. Czy wartość tych wyrobów podlega VAT? Jeśli tak, w jaki sposób dokonać jego rozliczenia? Czy można VAT należny zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów? Kupujemy też dla pracowników kawę, herbatę, cukier i wodę (praca przy przetwórstwie mięsa). Zakupy te ujmujemy w kosztach uzyskania przychodu i odliczamy
Czy świadczone przez Spółkę usługi gastronomiczne, w ramach których Spółka przyrządza oraz następnie sprzedaje napoje, o których mowa w stanie faktycznym, podlegają opodatkowaniu 7% stawką podatku VAT?
Czy wydatki poniesione przez Spółkę na rzecz kontrahentów dotyczących konsumpcji i noclegów są przez Nią prawidłowo klasyfikowane?
Dotyczy zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na zakup napojów (kawa, herbata, soki, woda) i posiłków dla pracowników oraz momentu potrącalności tych kosztów.
81764, 36599, 61910, 53346 dot. zwolnienia z opodatkowania, zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych świadczeń rzeczowych, zagwarantowanych pracownikom zarządzeniem Dyrektora
Czy wartość otrzymanego przez pracownika w 2004 r. świadczenia rzeczowego w postaci herbaty i cukru w celu samodzielnego przygotowania napoju korzysta ze zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26.07.1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych?