Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom talonów/bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom kuponów żywieniowych.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem pracownikom bonów żywnościowych na posiłki profilaktyczne
Obowiązki płatnika w związku z przekazywaniem pracownikom kuponów na posiłki profilaktyczne.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kuponów żywieniowych.
W sytuacji, gdy na podstawie wydanych pracownikom kuponów żywnościowych na posiłek profilaktyczny nie ma możliwości nabycia innych towarów lub usług nie mających takiego charakteru to wartość finansowanych i przekazywanych przez Wnioskodawcę pracownikom kuponów żywnościowych celem wywiązania się przez Wnioskodawcę z obowiązku zapewnienia posiłków profilaktycznych wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie
Obowiązki płatnika w odniesieniu do nieodpłatnych świadczeń w postaci wydawania pracownikom bonów żywnościowych
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem uprawnionym pracownikom produktów gotowych umożliwiających samodzielne przygotowanie posiłków profilaktycznych i bonów/kart żywieniowych na posiłki.
Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom bonów żywieniowych na posiłki profilaktyczne oraz napoje.
1. Czy realizacja bonów przez X na rzecz pracowników podlega opodatkowaniu podatkiem VAT? 2. Czy przekazanie bonów przez X na rzecz Y podlega opodatkowaniu podatkiem VAT, a jeżeli tak to jaka kwota stanowi podstawę opodatkowania dla celów podatku VAT i jakimi stawkami VAT jest opodatkowana?
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży towarów (artykułów żywnościowych), na rzecz pracodawców, wydając towary te bezpośrednio pracownikom, za okazaniem przez nich bonów żywnościowych. Bony towarowe (żywnościowe) w tej sytuacji nie są formą zapłaty za wydane bezpośrednio pracownikom towary, lecz stanowią dokument uprawniający ich do odbioru produktów zapewnianych przez pracodawcę.
Wnioskodawca dokonuje sprzedaży towarów (artykułów żywnościowych), na rzecz pracodawców, wydając towary te bezpośrednio pracownikom, za okazaniem przez nich bonów żywnościowych. Bony towarowe (żywnościowe) w tej sytuacji nie są formą zapłaty za wydane bezpośrednio pracownikom towary, lecz stanowią dokument uprawniający ich do odbioru produktów zapewnianych przez pracodawcę.
Czy wartość otrzymanego przez pracownika dowodu do otrzymania kolejnego (dodatkowego) posiłku profilaktycznego w ramach pracy w godzinach nadliczbowych objęta jest zwolnieniem, o którym mowa w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, czy też wartość tego posiłku powinna zostać wliczona do dochodu pracownika podlegającego opodatkowaniu podatkiem dochodowym?
Czy wartość wydanych kuponów żywieniowych, w ramach posiłku profilaktycznego, podlega opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych?
Czy realizowanie kuponu w punkcie sprzedaży, może być uznane za wydanie posiłku profilaktycznego?
Czy kupony żywieniowe w ramach posiłku profilaktycznego spełniają warunki do zwolnienia określonego w art. 21 ust. 1 pkt 11b ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych i czy wartość przekazanych przez pracodawcę tych kuponów, w ramach posiłków profilaktycznych, nie spowoduje zwiększenia u pracowników podstawy opodatkowania tym podatkiem?
czy wartość posiłków otrzymanych przez pracownika od Spółki na podstawie wymienionych w wyżej wskazanym opisie zdarzenia przyszłego przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy zawartych w regulaminie pracy, korzysta ze zwolnienia od podatku dochodowego od osób fizycznych na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2000 r
Czy wartość otrzymanych przez pracownika kuponów żywieniowych należy opodatkować podatkiem dochodowym od osób fizycznych?