Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608086)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    posiłek profilaktyczny
    posiłek profilaktyczny
    Kategoria
    Wszystkie Porady i artykuły Interpretacje
    Temat
    Wszystkie posiłek profilaktyczny
    Indeks tematów
    Wszystkie a b c d e i k m n o p s ś t u v z
    Interpretacja
    05.10.2023 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Decyzja ZUS nr 852/2023 z dnia 5 października 2023 r., sygn. DI/200000/43/852/2023

    Podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne a wartość wydawanych pracownikom kart przedpłaconych uprawniających do nabycia na ich podstawie posiłków

    czytaj dalej
    Interpretacja
    18.05.2023 Ubezpieczenia

    Decyzja ZUS nr 285/2023 z dnia 18 maja 2023 r., sygn. DI/200000/43/285/2023

    Brak obowiązku uwzględnienia w podstawie wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne karty przedpłaconej na zakup posiłków profilaktycznych i napojów bezalkoholowych

    czytaj dalej
    Porada
    14.10.2021 Podatki

    Czy można odliczać VAT od zakupu posiłków profilaktycznych dla pracowników

    czytaj dalej
    Porada
    08.09.2021 Podatki

    Czy ekwiwalent pieniężny za posiłki profilaktyczne stanowi przychód ze stosunku pracy

    Pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom posiłków profilaktycznych. Takie świadczenie korzysta ze zwolnienia z PIT. Czy zwolnienie to obejmuje również ekwiwalenty pieniężne za te posiłki?

    czytaj dalej
    Artykuł
    04.11.2019 Kadry i płace

    Obowiązki pracodawcy z zakresu bhp w porze zimowej

    Okres zimowy według przepisów bhp rozpoczyna się 1 listopada, a kończy 31 marca kolejnego roku. W tym czasie pracodawcy muszą zadbać o odpowiednią odzież i obuwie ochronne oraz napoje i posiłki profilaktyczne dla pracowników. Muszą także zapewnić właściwą temperaturę w pomieszczeniach pracy (nie może być ona niższa niż 18°C w przypadku wykonywania prac lekkich i biurowych oraz niższa niż 14°C w przypadku

    czytaj dalej
    Artykuł
    16.07.2019 Podatki Kadry i płace

    Jak zapewniać pracownikom posiłki profilaktyczne od 9 lipca 2019 r.

    Od 9 lipca 2019 r. pracodawca, który nie ma możliwości wydania pracownikowi wykonującemu prace szczególnie uciążliwe jednego gorącego dania w czasie pracy ze względu na rodzaj wykonywanej pracy lub ze względów organizacyjnych, może przekazać mu m.in. bony, talony, kupony lub inne dowody uprawniające do otrzymania wskazanego posiłku. Na podstawie tych znaków pracownik może też kupić produkty umożliwiające

    czytaj dalej
    Porada
    07.03.2019 Podatki Kadry i płace

    Czy należy opodatkować wartość karty na zakup posiłków profilaktycznych przez pracownika

    czytaj dalej
    Artykuł
    09.01.2019 Podatki

    Czy po stronie pracowników, którym pracodawca zapewnia karty żywieniowe, powstaje przychód ze stosunku pracy - interpretacja MF

    Pracownicy, którzy otrzymują karty żywieniowe od pracodawcy zobowiązanego do zapewnienia im posiłków i napojów profilaktycznych, osiągają przychód ze stosunku pracy, jeżeli pracodawca nie ma kontroli, jakie posiłki i napoje będą kupowane na podstawie otrzymanych kart. Potwierdził to Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji, której fragment przedstawiamy.

    czytaj dalej
    Porada
    02.07.2018 Podatki

    Jak rozliczyć bony wydawane pracownikom na posiłki profilaktyczne

    czytaj dalej
    Porada
    27.06.2018 Podatki

    Jak rozliczyć zwrot wydatków na zakup artykułów spożywczych poniesionych przez pracownika uprawnionego do posiłków profilaktycznych

    Pracownik uprawniony do posiłku profilaktycznego samodzielnie kupuje artykuły żywnościowe, z których sporządza ten posiłek. Nasza spółka jako pracodawca nie jest w stanie zapewnić mu takiego posiłku. Następnie na koniec miesiąca pracownik otrzymuje zwrot poniesionych wydatków. Czy zwrot ten jest jego przychodem? A może pracownik mógłby skorzystać ze zwolnienia na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11b updof

    czytaj dalej
    Artykuł
    07.02.2018 Kadry i płace Ubezpieczenia

    Na jakich zasadach pracodawca finansujący posiłki swoim zatrudnionym może skorzystać ze zwolnienia składkowego

    Obowiązek opłacania składek ZUS od wartości posiłków zapewnionych pracownikom jest uzależniony m.in. od tego, czy do zapewnienia posiłków zobowiązują pracodawcę przepisy bhp, czy udziela on tego świadczenia bez ciążącego na nim obowiązku. W wielu przypadkach konieczne jest ustalenie wartości pieniężnej udostępnianych posiłków, ponieważ zwolnienie ze składek obowiązuje tylko do określonej kwoty. Zwolnienie

    czytaj dalej
    Artykuł
    18.12.2017 Kadry i płace

    Jakie obowiązki w zakresie bhp mają pracodawcy zimą

    W okresie zimowym pracodawcy powinni zapewnić pracownikom minimalną temperaturę w pomieszczeniach pracy. Zasadniczo nie może być ona niższa niż 14°C. Należy również pamiętać o dostarczeniu ciepłych napojów pracownikom, którzy wykonują prace na otwartej przestrzeni przy temperaturze otoczenia poniżej 10°C.

    czytaj dalej
    Porada
    25.10.2017 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Czy dwa posiłki profilaktyczne w ciągu dnia stanowią przychód pracownika

    czytaj dalej
    Artykuł
    01.10.2017 Kadry i płace

    Kto od 1 listopada 2017 r. uzyska prawo do posiłków profilaktycznych

    Od 1 listopada 2017 r. pracodawca musi zapewniać posiłki profilaktyczne pracownikom, którzy wykonują na otwartej przestrzeni prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet. Przysługują one bowiem w okresie zimowym, za który uważa się czas od 1 listopada do

    czytaj dalej
    Porada
    02.02.2017 Podatki

    Czy od przekazania posiłków profilaktycznych trzeba odprowadzić VAT

    czytaj dalej
    Porada
    17.10.2016 Kadry i płace

    Komu trzeba zapewnić od 1 listopada 2016 r. napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    03.12.2015 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 03.12.2015, sygn. IPTPB2/4511-555/15-2/KR, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPB2/4511-555/15-2/KR

    Obowiązki płatnika w związku z przyznaniem uprawnionym pracownikom kart na posiłki profilaktyczne i napoje

    czytaj dalej
    Interpretacja
    24.07.2015 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 24.07.2015, sygn. IBPB-2-1/4511-36/15/MK, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPB-2-1/4511-36/15/MK

    Jakie są skutki podatkowe przyznania pracownikom bonów na posiłki profilaktyczne?

    czytaj dalej
    Porada
    29.10.2013 Kadry i płace

    Jakim pracownikom trzeba zapewnić od 1 listopada napoje i posiłki profilaktyczne

    W okresie zimowym, tzn. od 1 listopada do 31 marca, pracodawca ma obowiązek zapewnić pracownikom pracującym na otwartej przestrzeni posiłki profilaktyczne. Dotyczy to pracowników, których praca powoduje w ciągu zmiany roboczej wydatek energetyczny związany z wysiłkiem fizycznym powyżej 1500 kcal (6280 kJ) u mężczyzn i powyżej 1000 kcal (4187 kJ) u kobiet.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    08.10.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 08.10.2013, sygn. IBPBII/1/415-676/13/BD, Dyrektor Izby Skarbowej w Katowicach, sygn. IBPBII/1/415-676/13/BD

    Czy w przypadku rozliczania podróży służbowych pracowników budowlanych, wypłata pełnej diety (100%) w wysokości określonej rozporządzeniem w sprawie podróży służbowych korzysta ze zwolnienia przewidzianego w art. 21 ust. 1 pkt 16 (jeżeli chodzi o przychód pracowników) mimo że pracownicy mają zapewniane posiłki profilaktyczne. Czy też w przypadku wypłaty pełnej diety i równocześnie zapewnienia posiłków

    czytaj dalej
    Interpretacja
    22.08.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 22.08.2013, sygn. ITPB2/415-538/13/MM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPB2/415-538/13/MM

    Czy prawidłowe jest stanowisko Spółki, w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, iż w opisanym stanie faktyczny, wypłata diety pracownikowi z tytułu wyjazdu służbowego do wysokości określonej w rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społecznej - bez uwzględnienia obniżki diety o 30% z tytułu obowiązku zapewnienia posiłki profilaktycznego - korzysta ze zwolnienia z opodatkowania

    czytaj dalej
    Interpretacja
    15.07.2013 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 15.07.2013, sygn. ITPB2/415-425/13/MM, Dyrektor Izby Skarbowej w Bydgoszczy, sygn. ITPB2/415-425/13/MM

    Czy w przedstawionych okolicznościach Spółka jako płatnik może zastosować zwolnienie przewidziane w art. 21 ust. 1 pkt 16 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych do całej kwoty diety wypłaconej pracownikom z tytułu podróży służbowych?

    czytaj dalej
    Porada
    29.03.2013 Podatki Kadry i płace Ubezpieczenia

    Czy od wartości posiłków przekazanych pracownikom po 31 marca br. trzeba naliczyć składki i podatek

    W okresie zimowym przypadającym od 1 listopada do 31 marca zapewniamy pracownikom pracującym na zewnątrz gorące posiłki, zgodnie z przepisami bhp. Zamierzamy wydawać pracownikom posiłki również w kwietniu, bo w tym miesiącu zdarzają się jeszcze chłodne dni. Czy z tytułu posiłków wydawanych pracownikom w kwietniu powinniśmy opłacić składki na ubezpieczenia społeczne i zdrowotne oraz podatek?

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.06.2012 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21.06.2012, sygn. IPTPP2/443-222/12-6/JN, Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi, sygn. IPTPP2/443-222/12-6/JN

    Prawo do odliczenia podatku naliczonego z faktur dokumentujących: zakupy w celu świadczenia usługi w ramach warsztatów reintegracji zawodowej i na posiłki oraz zakup usług telekomunikacyjnych, opału, energii elektrycznej.

    czytaj dalej
    Poprzednia
    1 2 3
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.