Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.
Nabywane przez spółkę usługi zbiorowego żywienia od organizatora spełniają kryteria usług gastronomicznych, które na mocy art. 88 ust. 1 pkt 4 ustawy o VAT, nie uprawniają do odliczenia podatku naliczonego. Rozszerzenie ograniczenia prawa do odliczeń uznaje się za zgodne z unijną zasadą stand still, ponieważ dotyczyło przepisów uprzednio martwych.
W przypadku objęcia usług cateringowych preferencyjną stawką 0% VAT, bony stanowiące wynagrodzenie za te usługi należy traktować jako SPV, co obliguje do opodatkowania transferu bonów na zasadach ogólnych.
Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących świadczone kompleksowe usługi kateringowe.
Prawo Spółki do odliczenia podatku VAT naliczonego wykazanego na fakturach dotyczących zakupu towarów i usług w celu organizacji Wydarzeń (1, 2, 3, 4).
Możliwość zastosowania stawki podatku VAT 0% przy wykonywaniu opisanych usług dla organizacji z USA, świadczonych przez tę organizację bezpośrednio na zlecenie armii USA
Czy wydatki ponoszone przez Spółkę na realizację wskazanego w opisie sprawy Konkursu, obciążające koszty bieżącej działalności, stanowią koszty uzyskania przychodów, które powinny być rozpoznane w rachunku podatkowym w dacie ich poniesienia?
Prawo do odliczenia podatku VAT od usługi cateringowej zamawianej do miejsca prowadzenia Pana jednoosobowej działalności w systemie home-office.
Możliwość i moment zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków poniesionych w związku z jubileuszem Spółki.
czy w opisanym modelu biznesowym Wnioskodawca będzie brał udział w świadczeniu usług na rzecz Klienta, o którym mowa w art. 8 ust. 2a ustawy o VAT (pytanie nr 1); - czy Wnioskodawca ma prawo do odliczenia podatku naliczonego wykazanego na wystawionych przez Restauratorów fakturach dotyczących usług (pytanie nr 2); - czy zapewnienie Restauratorom odpłatnego dostępu do Aplikacji, szkoleń dla pracowników
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków z tytułu nabycia usług cateringowych.
Zastosowanie art. 8 ust. 2a ustawy do czynności w zakresie nabywania i odsprzedaży usług cateringowych oraz prawa do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony z tytułu nabycia ww. usług.
Do końca 2020 r. podatnicy świadczący usługi gastronomiczne, hotelarskie i sprzedawcy węgla powinni wymienić „stare” kasy na kasy online. Mimo trwającej pandemii COVID-19, której skutki dotknęły właśnie branże hotelarską i gastronomiczną, Minister Finansów nie zdecydował się jak dotąd na przesunięcie terminu wymiany kas dla tych branż.
Z dniem 1 lipca 2011 r. weszło w życie unijne rozporządzenie wykonawcze nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze do Dyrektywy 2006/112/WE, zwane dalej rozporządzeniem nr 282/2011. Rozporządzenie to - inaczej niż przepisy unijnych dyrektyw - ma bezpośrednie zastosowanie w Polsce. W konsekwencji polscy podatnicy obowiązani są znać i stosować zasady określone przepisami rozporządzenia
Przygotowywanie i dostarczanie posiłków dietetycznych jest opodatkowane stawką 8% VAT, pod warunkiem że posiłki te nie zawierają produktów, do których ma zastosowanie stawka 23%. Potwierdza to interpretacja Dyrektora KIS, której fragment przedstawiamy.
Zdaniem Ministra Finansów posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Posiłki takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r.
Prawo do odliczenia podatku naliczonego za usługi gastronomiczne i kateringowe dotyczące kosztów poniesionych w związku z rozmowami biznesowymi z kontrahentami
Sprzedaż lodów bez dodatkowych usług dla klientów to dostawa towarów. Do kwoty 20 000 zł obrotu nie musi być ona ewidencjonowana w kasie rejestrującej. Natomiast usługi związane z wyżywieniem świadczone przez stacjonarne placówki gastronomiczne (w tym również sezonowo) oraz usługi kateringowe powinny być ewidencjonowane w kasie rejestrującej bez względu na wysokość obrotu. Przedstawiamy fragment interpretacji
Prawo do korzystania w 2015 r. ze zwolnienia podmiotowego z podatku VAT w stosunku do świadczonych przez Wnioskodawcę usług rachunkowo-księgowych
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos.
Od 1 stycznia 2015 r. obowiązuje nowy zakres zwolnień z obowiązku ewidencjonowania obrotu za pomocą kas rejestrujących. W rozporządzeniu, które ma obowiązywać kolejne dwa lata (2015 i 2016) zdecydowanie obostrzono dotychczasowe warunki korzystania ze zwolnień. Dlatego na zakup tych urządzeń powinni być gotowi: przedsiębiorcy prowadzący warsztaty samochodowe, wymianę opon i kół oraz stacje badań i przeglądów