Wydatki spółki na artykuły spożywcze, gastronomiczne i cateringowe, które przyczyniają się do poprawy komfortu pracy i efektywności procesu biznesowego, mogą być kwalifikowane jako koszty uzyskania przychodów zgodnie z art. 15 ust. 1 PDOP, pod warunkiem, że nie są wydatkami na działalność socjalną oraz spełniają przesłanki określone przez ustawę PDOP.
W modelu świadczenia usług pośrednictwa przez wnioskodawcę podstawą opodatkowania VAT jest wyłącznie prowizja uzyskiwana od restauratorów, a wnioskodawca nie świadczy opodatkowanych usług ani na rzecz pracowników, ani klientów.
Usługa szkolenia przewodników psów wraz z usługami pomocniczymi świadczona przez polską spółkę na rzecz kontrahenta mającego siedzibę poza UE i EOG stanowi usługę kompleksową, której miejscem świadczenia, zgodnie z art. 28b ustawy o VAT, jest siedziba usługobiorcy, umożliwiającą odliczenie podatku naliczonego związanego z zakupami produktowymi.
Prawidłowe udokumentowanie sprzedaży usług gastronomicznych i cateringowych świadczonych przez jednostkę samorządową wymaga, by paragony fiskalne były fizycznie przekazywane nabywcom. Samo umożliwienie odbioru paragonów w punkcie stacjonarnym nie spełnia wymogów art. 111 ust. 3a UoVAT, co czyni praktykę ich niszczenia po niezaschnięciu za nieprawidłową, w świetle obowiązków ewidencyjnych określonych
Uznanie opisanej usługi jako restauracyjnej lub cateringowej, miejsce jej opodatkowania oraz możliwość opodatkowania tej usługi stawką w wysokości 0%.
Poniesione przez Wnioskodawcę wydatki w związku z organizacją Gali mogą stanowić koszty uzyskania przychodów w całości, w części lub w ogóle nie kwalifikować się do zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów.
Opodatkowanie usług świadczonych na rzecz krajowych i zagranicznych przewoźników lotniczych obniżoną stawką 0% VAT.
Ustalenia czy wydatki ponoszone przez Spółkę stanowią koszty uzyskania przychodów.
Mają Państwo prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego w związku z nabywaniem przez Państwa usług zbiorowego żywienia w postaci sprzedaży i dystrybucji śniadań od Dostawcy usług, gdyż nabyte usługi nie stanowią usług gastronomicznych w rozumieniu art. 88 ust. 1 pkt 4 lit. b ustawy, a jednocześnie są wykorzystywane przez Państwa – jako czynnego podatnika VAT - do czynności
Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej określonych wydatków w związku z pełnieniem zawodu aktora (kosmetyki, zabiegi fryzjerskie, catering, psychoterapeuta i wiele innych)
Zaliczenie wydatków na rzecz personelu do kosztów uzyskania przychodów.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem nagród wygranych w konkursach oraz rywalizacjach organizowanych podczas festynu.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów: zakupów spożywczych, usług cateringowych, alkoholu oraz wyjścia integracyjne pracowników.
Możliwość zastosowania 8,5% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.21.19.0 (catering) .
Prawo do pełnego odliczenia podatku VAT od wartości kompleksowej usługi konferencyjnej, nabywanej w celu zrealizowania Wydarzenia.
Prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup usług gastronomicznych oraz usług cateringowych.
Ustalenie miejsca świadczenia i opodatkowania usług świadczonych na rzecz zagranicznych przewoźników lotniczych.
W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów zakup usługi cateringowej na czas świadczonych usług medycznych.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych: nieprawidłowe – w części dotyczącej usług przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce bez dodatkowej obsługi oraz przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce z dodatkową obsługą - PKWiU 56.21.19.0; prawidłowe – w części dotyczącej przygotowania i serwowania
Czy opisane przez Wnioskodawcę zapewnienie wyżywienia w formie cateringu dla wszystkich pracowników może w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT zostać uznane jako koszt uzyskania przychodów?
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na szkolenia.