Określenie stawki ryczałtu dla usług sklasyfikowanych wg kodu PKWiU 56.21.19.0 oraz PKWiU 56.29.20.0.
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów prowadzonej działalności gospodarczej określonych wydatków w związku z pełnieniem zawodu aktora (kosmetyki, zabiegi fryzjerskie, catering, psychoterapeuta i wiele innych)
Zaliczenie wydatków na rzecz personelu do kosztów uzyskania przychodów.
Obowiązki płatnika w związku z wydawaniem nagród wygranych w konkursach oraz rywalizacjach organizowanych podczas festynu.
Zaliczenie do kosztów uzyskania przychodów: zakupów spożywczych, usług cateringowych, alkoholu oraz wyjścia integracyjne pracowników.
Możliwość zastosowania 8,5% stawki zryczałtowanego podatku dochodowego od przychodów ewidencjonowanych dla usług sklasyfikowanych wg PKWiU 56.21.19.0 (catering) .
Prawo do pełnego odliczenia podatku VAT od wartości kompleksowej usługi konferencyjnej, nabywanej w celu zrealizowania Wydarzenia.
Prawo do obniżenia podatku należnego o podatek naliczony wynikający z faktur dokumentujących zakup usług gastronomicznych oraz usług cateringowych.
Ustalenie miejsca świadczenia i opodatkowania usług świadczonych na rzecz zagranicznych przewoźników lotniczych.
W zakresie ustalenia czy przekazywane prezenty, upominki, gadżety, o których mowa w przedstawionym stanie faktycznym, zarówno osobom szkolonym, pracownikom jak i kontrahentom i innym osobom biznesowym należą do dochodów opodatkowanych ryczałtem i należy zaliczyć do ukrytych zysków lub wydatków niezwiązanych z działalnością oraz czy przedstawione w stanie faktycznym zakupy usług gastronomicznych i cateringowych
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów zakup usługi cateringowej na czas świadczonych usług medycznych.
Dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych: nieprawidłowe – w części dotyczącej usług przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce bez dodatkowej obsługi oraz przygotowywania i dostarczania ciepłych posiłków we wskazane przez klienta miejsce z dodatkową obsługą - PKWiU 56.21.19.0; prawidłowe – w części dotyczącej przygotowania i serwowania
Czy opisane przez Wnioskodawcę zapewnienie wyżywienia w formie cateringu dla wszystkich pracowników może w świetle art. 15 ust. 1 ustawy o CIT zostać uznane jako koszt uzyskania przychodów?
Możliwość zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków na szkolenia.
W zakresie zwolnienia od opodatkowania w ramach art. 21 ust. 1 pkt 46c.
czy w opisanym modelu biznesowym Wnioskodawca będzie brał udział w świadczeniu usług na rzecz Klienta, o którym mowa w art. 8 ust. 2a ustawy o VAT (pytanie nr 1); - czy Wnioskodawca ma prawo do odliczenia podatku naliczonego wykazanego na wystawionych przez Restauratorów fakturach dotyczących usług (pytanie nr 2); - czy zapewnienie Restauratorom odpłatnego dostępu do Aplikacji, szkoleń dla pracowników
W zakresie planowanej działalności realizowanej przez Powiat poprzez (…), nie ma/nie będzie miało zastosowania wyłączenie na podstawie art. 15 ust. 6 ustawy. Tym samym wykonywane czynności związane ze świadczeniami hotelowymi i gastronomicznymi stanowią/będą stanowiły działalność gospodarczą, o której mowa w art. 15 ust. 2 ustawy i są/będą opodatkowane podatkiem VAT. Tym samym – w świetle art. 86 ust
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków: - związanych z zakupem lub budową dekoracji planu zdjęciowego, - poniesionych w związku z organizacją planu zdjęciowego, tj. wydatków na catering na rzecz osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę oraz współpracowników świadczących na rzecz Wnioskodawcy usługi na podstawie umów cywilnoprawnych.
w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów uzyskania przychodów wydatków: - związanych z zakupem lub budową dekoracji planu zdjęciowego, - poniesionych w związku z organizacją planu zdjęciowego, tj. wydatków na catering na rzecz osób zatrudnionych na podstawie umowy o pracę oraz współpracowników świadczących na rzecz Wnioskodawcy usługi na podstawie umów cywilnoprawnych.
Serwowanie dań na wynos przez obiekty gastronomiczne szybkiej obsługi należy traktować jako dostawę towarów, a nie jako świadczenie usług - wyrok TSUE z 22 kwietnia 2021 r., C-703/19 JK.
Możliwość odliczenia podatku naliczonego od wydatków związanych z funkcjonowaniem rady pracowniczej.