W sytuacji podmiotu, który nabywa oleje kuchenne - posmażalnicze niebędące wyrobami akcyzowymi, a następnie sprzedaje je rafineriom w celu produkcji estrów metylowych (nie zmieniając na żadnym etapie procesu kupna i sprzedaży właściwości olejów, składu chemicznego, jak i jego przeznaczenia), nie zachodzą przesłanki wynikające z art. 8 ustawy o podatku akcyzowym.
Stawka podatku na słoninę wędzoną (wieprzową) sklasyfikowaną w PKWiU pod symbolem 15.11.30-30.20 (jest to tłuszcz wieprzowy niewytapiany podskórny suszony lub wędzony)?
Czy kupno i odsprzedaż firmie zajmującej się recyklingiem tłuszczów przepracowanych z cukierni i piekarni podlega opodatkowaniu stawką 0% przy stosowaniu klasyfikacji wyrobu według grupowania w PKWIU 15.41.11-90.40 (zał. nr 2 do rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 22 marca 2002 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług. VAT - poz. 6)?