Usługi cateringowe przekazywane pracownikom, niezależnie od intencji optymalizacji warunków pracy, stanowią zaspokojenie ich potrzeb osobistych, co wyłącza prawo do odliczenia VAT naliczonego. Brak prawa do odliczenia uniemożliwia także nałożenie obowiązku naliczenia VAT należnego.
W przypadku objęcia usług cateringowych preferencyjną stawką 0% VAT, bony stanowiące wynagrodzenie za te usługi należy traktować jako SPV, co obliguje do opodatkowania transferu bonów na zasadach ogólnych.
Podatek od towarów i usług w zakresie prawa do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego wynikającego z faktur dokumentujących świadczone kompleksowe usługi kateringowe.
Możliwość zastosowania stawki podatku VAT 0% przy wykonywaniu opisanych usług dla organizacji z USA, świadczonych przez tę organizację bezpośrednio na zlecenie armii USA
Z dniem 1 lipca 2011 r. weszło w życie unijne rozporządzenie wykonawcze nr 282/2011 z 15 marca 2011 r. ustanawiające środki wykonawcze do Dyrektywy 2006/112/WE, zwane dalej rozporządzeniem nr 282/2011. Rozporządzenie to - inaczej niż przepisy unijnych dyrektyw - ma bezpośrednie zastosowanie w Polsce. W konsekwencji polscy podatnicy obowiązani są znać i stosować zasady określone przepisami rozporządzenia
Zdaniem Ministra Finansów posiłki sprzedawane przez różnego rodzaju placówki gastronomiczne, które są przeznaczone do bezpośredniej konsumpcji, nie mogą korzystać z 5% stawki VAT. Posiłki takie, co do zasady, są opodatkowane 8% stawką VAT, z zastrzeżeniem wyjątków, do których ma zastosowanie podstawowa stawka VAT. Takie stanowisko zajął Minister Finansów w interpretacji ogólnej z 24 czerwca 2016 r.
Podatek od towarów i usług w zakresie stawki podatku przy dostawie produktów do spożycia na wynos.
Czy opisane wydatki związane ze zwyczajowym poczęstunkiem w ramach prowadzonej działalności można zaliczyć do kosztów uzyskania przychodów, a zatem wydatki te nie są kosztami, o których mowa w art. 16 ust. 1 pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych?
opodatkowania właściwą stawką VAT odsprzedawanych usług cateringowych
Stawka 0% przy refakturowaniu usług cateringowych na rzecz przewoźników powietrznych.
Czy świadczone usługi przez restaurację w H.C.P. od dnia 1 stycznia 2008r. w związku z wygaśnięciem obniżonej stawki z dniem 31 grudnia 2007r. (§ 40 ww. rozporządzenia) należy opodatkować stawką 22% od dnia 1 stycznia 2008r?
postanowienie dotyczy - opodatkowania przychodów z działalności gospodarczej ,3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w przypadku swiadczenia usług cateringowych.
Czy świadcząc kompleksową usługę polegającą na obsłudze targów i wystaw, w skład której wchodzą również usługi kateringowe, zarówno własne jak i realizowane przez inny podmiot, należy wystawić fakturę VAT z podziałem tej usługi na usługi kateringowe opodatkowane stawką VAT 7% oraz inne usługi (np. aranżacja wnętrz, itp.) opodatkowane stawką VAT 22% ?
W jakiej wysokości powinnam płacić zryczałtowany podatek dochodowy, jeżeli w ramach usług kateringowych będę sprzedawała napoje o zawartości alkoholu 1,5 %?
Przedmiotem zapytania podatnika jest kwestia określenia: jaką stawką podatku VAT opodatkowane jest świadczenie usług kateringowych polegających na przygotowaniu i dostarczeniu posiłków i napojów dla odbiorców zewnętrznych, sklasyfikowanych w PKWiU do grupy 55.52.