Logo Platforma Księgowych i Kadrowych
    Pokaż wyniki dla:
    Pokaż wyniki dla:
    uźytkownik Zaloguj się koszyk Kup dostęp
    • Twój panel
    • Tematyka
      • Podatki (608094)
      • Kadry i płace (26134)
      • Obrót gospodarczy (88861)
      • Rachunkowość firm (3841)
      • Ubezpieczenia (35961)
    • Aktualności
    • Kalkulatory
    • Porady i artykuły
    • Tematy na czasie
      • ZMIANY 2026
      • KSeF 2026
      • ZMIANY 2025
      • SYGNALIŚCI
    • Czasopisma
    • Akty prawne
    • Interpretacje
    • Orzeczenia
    • Formularze
    • Wskaźniki i stawki
    • Narzędzia i programy
      • Kursy walut
      • PKD
      • PKWiU 2015
      • KŚT ze stawkami amortyzacji
    • Terminarz
    • Wideoporady
    gastronomia
    gastronomia
    Kategoria
    Wszystkie Porady i artykuły Interpretacje
    Temat
    Wszystkie sala sezonowość siedziba firmy składki składki członkowskie sprzedaż sprzedaż detaliczna sprzedaż posiłków sprzedaż produktów sprzedaż przedsiębiorstwa sprzedaż towarów spółka cywilna spółka jawna spółka komandytowa spółka z ograniczoną odpowiedzialnością spółki stacja paliw stawka stawka podstawowa podatku stawka preferencyjna gastronomia
    Indeks tematów
    Wszystkie s
    Interpretacja
    19.08.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 19 sierpnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-1.4011.512.2025.2.EC

    Opłaty marketingowe, ponoszone z tytułu świadczonych usług promocyjnych i marketingowych przez organizację pracodawców, mogą stanowić koszty uzyskania przychodów, o ile posiadają bezpośredni związek z osiąganiem przychodów, są odpowiednio udokumentowane i nie zostały wyłączone ustawowo.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    17.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 17 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-1.4011.337.2025.2.DS

    Przychody z działalności gastronomicznej polegającej na prowadzeniu budki z lodami, zgodnie z PKWiU 56.10.19.0, mogą być opodatkowane ryczałtem 3% pod warunkiem braku sprzedaży alkoholu powyżej 1,5% oraz spełnienia warunków ustawowych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    08.07.2025 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 8 lipca 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP3-1.4011.514.2025.1.MS2

    Opłaty marketingowe ponoszone na rzecz związku pracodawców za świadczone usługi mogą być zaliczane do kosztów uzyskania przychodów, jeżeli spełniają przesłanki racjonalności, gospodarczego uzasadnienia i udokumentowania, przy czym nie stanowią one składek członkowskich w rozumieniu art. 23 ust. 1 pkt 30 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    27.05.2025 Podatki

    Brak prawa do odliczenia VAT przez Powiat na wydatki związane z modernizacją pracowni gastronomicznej - Interpretacja indywidualna z dnia 27 maja 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 112-KDIL1-1.4012.231.2025.2.MG

    Powiat, dokonując realizacji projektu w zakresie zadań własnych w edukacji publicznej, nie ma prawa do odliczenia VAT naliczonego od wydatków, gdyż te nie są związane z czynnościami opodatkowanymi podatkiem VAT, zgodnie z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    25.04.2025 Podatki

    Opodatkowanie ryczałtem 3% usług gastronomicznych bez sprzedaży alkoholu powyżej 1,5% w ramach PKWiU 56.21 i 56.10 - Interpretacja indywidualna z dnia 25 kwietnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDSL1-2.4011.145.2025.1.PS

    Przychody z działalności gastronomicznej, nie obejmującej sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, podlegają opodatkowaniu zryczałtowanym podatkiem dochodowym w stawce 3% zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a ustawy. Usługi cateringu, mimo dostarczania żywności, również podlegają tej stawce w ramach działalności gastronomicznej.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    02.04.2025 Podatki

    Neutralność podatkowa wniesienia aportem zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółki z o.o. - Interpretacja indywidualna z dnia 2 kwietnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-3.4011.101.2025.2.AK

    Wniesienie aportem restauracji jako zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółek z o.o. będzie zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, pod warunkiem rzeczywistej zdolności ZCP do samodzielnego działania oraz braku celu unikania opodatkowania.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    02.04.2025 Podatki

    Zwolnienie podatkowe aportu zorganizowanej części przedsiębiorstwa z działalności gastronomicznej do spółki z o.o. - Interpretacja indywidualna z dnia 2 kwietnia 2025 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-3.4011.103.2025.2.AK

    Zespół składników materialnych i niematerialnych przyporządkowany do restauracji, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa, co pozwala na jego wniesienie aportem do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością bez generowania podatkowych przychodów u wnoszącego, zgodnie z art. 21 ust.1 pkt 109 ustawy o PIT.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.09.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 5 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.545.2024.1.ID

    Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.19.0.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.09.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 5 września 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.544.2024.1.ID

    Określenie stawki ryczałtu z tytułu świadczonych usług sklasyfikowanych wg PKWiU pod symbolem 56.10.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    14.08.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 14 sierpnia 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.511.2024.1.MM

    Stawka ryczałtu (PKWiU 56.10.19.0)

    czytaj dalej
    Interpretacja
    26.06.2024 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 26 czerwca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL2-2.4011.411.2024.1.KP

    Określenie stawki ryczałtu dla Pozostałych usług gastronomicznych świadczonych w oparciu o zawartą z klientem umowę.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.10.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 października 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.444.2023.2.DJD

    Zryczałtowany podatek dochodowy od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne - przechody ze sprzedaży wytwarzanych we własnym punkcie gastronomicznym pączków.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    24.01.2023 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 24 stycznia 2023 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.464.2022.2.MBN

    Podatek od towarów i usług w zakresie uznania przedmiotu transakcji sprzedaży za ZCP, niepodlegania opodatkowaniem oraz prawa do obniżenia podatku VAT.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    11.10.2022 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 11 października 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-3.4010.535.2022.4.IZ

    czytaj dalej
    Interpretacja
    23.06.2022 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 23 czerwca 2022 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.111.2022.4.MC

    Wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej w kwestii braku obowiązku zastosowania kasy rejestrującej on-line w przyczepie typu food truck.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.07.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21 lipca 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. DOP4.8221.8.2021.CPXV

    w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych opisanych w stanie faktycznym, nabywanych na rzecz „Personelu”

    czytaj dalej
    Interpretacja
    16.02.2021 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 16 lutego 2021 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL3.4012.7.2021.1.MS

    Brak obowiązku ewidencji sprzedaży za pomocą kasy on-line.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    12.06.2020 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 12.06.2020, sygn. 0111-KDIB2-1.4010.119.2020.1.AM, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB2-1.4010.119.2020.1.AM

    w zakresie możliwości zaliczenia do kosztów podatkowych wskazanych we wniosku wydatków ponoszonych przez Spółkę na zakup artykułów spożywczych, opisanych w stanie faktycznym nabywanych na rzecz Personelu

    czytaj dalej
    Interpretacja
    22.04.2020 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 22.04.2020, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.291.2020.2.MD, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.291.2020.2.MD

    Stawka ryczałtu sprzedaż pączków własnego wyrobu w lokalu gastronomicznym

    czytaj dalej
    Interpretacja
    02.12.2019 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 02.12.2019, sygn. 0111-KDIB1-2.4010.426.2019.1.DP, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-2.4010.426.2019.1.DP

    czytaj dalej
    Interpretacja
    20.09.2019

    Interpretacja indywidualna z dnia 20.09.2019, sygn. 0111-KDIB3-3.4019.1.2019.1.PK, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB3-3.4019.1.2019.1.PK

    Uznanie sprzedaży posiłków i napojów za sprzedaż detaliczną oraz uznania Spółki za podatnika tego podatku

    czytaj dalej
    Interpretacja
    21.08.2019 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 21.08.2019, sygn. 0111-KDIB1-2.4010.262.2019.1.AW, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0111-KDIB1-2.4010.262.2019.1.AW

    czytaj dalej
    Interpretacja
    19.06.2018 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 19.06.2018, sygn. 0112-KDIL4.4012.186.2018.2.HW, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0112-KDIL4.4012.186.2018.2.HW

    Stawka podatku dla sprzedaży w sklepie produkowanych przez Wnioskodawcę deserów klasyfikowanych do PKWiU 10.89.19.0 oraz koktajli do PKWiU 11.07.19.0.

    czytaj dalej
    Interpretacja
    05.06.2018 Podatki

    Interpretacja indywidualna z dnia 05.06.2018, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.242.2018.1.KBR, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0114-KDIP1-1.4012.242.2018.1.KBR

    prawo do zastosowania obniżonej stawki podatku VAT w wysokości 8% do sprzedaży produktu V. Burger

    czytaj dalej
    Poprzednia
    1 2 3 4 5 6
    Następna
    • INFOR.PL
    • INFORLEX
    • GAZETA PRAWNA
    • INFORORGANIZER
    • SKLEP
    Copyright © 2025 INFOR PL S.A.